Ce să faci dacă te îneci cu mâncare şi eşti singur acasă. Manevra care îţi poate salva viaţa. Nu bea apă!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Eşti singur în casă, mănânci... şi simţi dintr-odată cum nu mai poţi să înghiţi, nici să respiri. Ce faci? În niciun caz nu intri în panică. Iată cum te poţi salva singur cu o tehnică pe care trebuie să o ţii minte!

În cazul în care te îneci cu mâncare, este cunoscută manevra Heimlich, cea mai eficientă pentru a elibera căile respiratorii din blocajul produs de alimente. Manevra trebuie executată în cel mai scurt timp, după ce traheea a fost blocată. Însă dacă ești singur, este clar că nu-ţi poţi aplica manevra de unul singur.

Specialiștii au altă recomandare pentru cazul în care te îneci cu mâncare și ești singur acasă. Dacă ţi se întâmplă acest lucru când nu ai pe nimeni lângă tine, plasează-ţi pumnul deasupra ombilicului şi apasă-l puternic cu cealaltă mână. După câteva încercări, traheea ar trebui să se elibereze. O altă modalitate ar fi să te apleci cu abdomenul peste spătarul unui scaun şi să comprimi până când bolul de mâncare sau resturile blocate sunt expulzate.

Ce faci dacă i se întâmplă unei persoane de lângă tine

În cazul în care o persoană adultă de lângă tine s-a înecat cu mâncare, trebuie să te poziționezi în spatele ei. Plasezi pumnul în abdomen deasupra ombilicului, apăsându-l cu cealaltă mână, și tragi în sus cu putere. Trebuie să simți că ridici persoana de pe sol.

Dacă este vorba despre un copil de peste un an, plasează pumnul pe abdomenul micuţului, deasupra ombilicului, şi cu degetul mare orientat către abdomen, comprimă. Prinde pumnul cu cealaltă mână şi trage în sus, comprimând abdomenul, dar nu atât de puternic încât să-l ridici de la sol, cum se face în cazul unui adult.

Dacă, în schimb, copilul mai mic de un an s-a înecat cu mâncare sau cu un obiect, sugarul trebuie așezat pe antebraț, cu fața în jos, susținându-i capul cu mâna, astfel încât acesta să fie mai jos decât toracele. Aplică cinci lovituri scurte şi ferme pe spatele bebeluşului, între omoplaţi. Dacă nu se eliberează căile respiratorii, se susţine capul şi se întoarce copilul pe coapsă cu faţa în sus şi cu capul în jos. Se pun două-trei degete pe partea inferioară a sternului şi se apasă de cinci ori de jos în sus. Corpul străin se îndepărtează cu degetele numai dacă poate fi văzut în gura micuţului.

IMPORTANT!

Nu bea apă! Apa nu te va ajuta să înghiți mai bine, ci dimpotrivă. Va bloca mai mult căile respiratorii. Așadar, evită să bei apă, dacă te-ai înecat cu mâncare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel