Ce să faci când ai tensiune mică? Recomandări pentru persoanele care suferă de hipotensiune arterială
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Nu știi ce să faci când ai tensiune mică? Nu îți face griji! Iată ce recomandări fac medicii pentru persoanele care suferă de hipotensiune.  

Hipotensiunea sau tensiunea arterială mică a fost definită ca fiind tensiunea arterială sistolică sub 110 mm Hg la bărbați și sub 100 mm Hg la femei, indiferent de valoarea tensiunii arteriale diastolice. Scăderea bruscă a tensiunii arteriale este periculoasă și poate provoca semne și simptome precum: amețeală sau senzație de „cap gol”, leșin, vedere încețoșată, greață, dificultăți de concentrare și oboseală. În cazul în care te confrunți cu piele rece, palidă, lipicioasă și umedă, confuzie, respirație rapidă, superficială, puls slab sau puls accelerat, nu ezita să soliciți ajutor medical de urgență.

De precizat este că amețeala ocazională și senzația de „cap gol” nu sunt, de regulă, îngrijorătoare (ar putea fi determinate de o deshidratare ușoară). Cu toate acestea, dacă prezinți și alte simptome de hipotensiune, mergi la medic, pentru a preveni și trata problemele mai serioase.

Ce să faci când ai tensiune mică?

Tratamentul hipotensiunii se stabilește în funcție de caz. Se au în vedere vârsta, obiceiurile alimentare, stilul de viață și, mai ales, simptomele apărute.

Pentru a combate hipotensiunea arterială, se recomandă consumul ridicat de lichide (cel puțin doi litri pe zi), pentru a preveni deshidratarea organismului. Mai mult, un rol foarte important îl are și adoptarea unei diete sănătoase, cu mese ușoare și dese.

De asemenea, medicii recomandă și efectuarea exercițiilor fizice zilnice, pentru a contribui la îmbunătățirea circulației sângelui.

De mare ajutor pot fi și evitarea schimbării bruște a poziției corpului (în special a ridicării în picioare foarte repede), a dușurilor foarte fierbinți și a ridicării obiectelor grele, pentru a elimina riscul apariției amețelilor sau a durerilor de cap.

Pentru ajustarea dietei este indicată limitarea consumului de alcool, hidratarea adecvată, lichidele ce conțin electroliți, creșterea ușoară a aportului de sare și fracționarea porțiilor de mâncare (în caz de hipotensiune arterială postprandială).

Ce alimente să consumi când suferi de hipotensiune?

Mai multe alimente, incluse în mod regulat în dietă, pot contribui la reducerea simptomelor specifice hipotensiunii și la reglarea tensiunii arteriale. Acestea sunt lactatele, ouăle, fructele oleaginoase și cafeaua.

Lactate

Lactatele sunt bogate în sodiu, fapt ce contribuie la o bună circulație a sângelui și, implicit, la echilibrarea tensiunii arteriale. Acestea pot fi consumate la orice masă a zilei (de exemplu, lapte cu fulgi de ovăz la micul dejun, ciorbă cu smântână la prânz și legume la grătar cu brânză feta la cină).

Ouă

Bogate în vitamina B12, ouăle stimulează tensiunea arterială și ajută persoanele hipotensive să se simtă mai bine (recomandat este consumul a patru-cinci ouă pe săptămână). Alte alimente care conțin B12 sunt carnea de vită și cerealele integrale.

Fructe oleaginoase

De mare ajutor în lupta cu hipotensiunea sunt și fructele oleaginoase. Printre acestea se numără nucile, migdalele, alunele de pădure și caju. Sunt bogate în nutrienți și se recomandă a fi consumate ca gustare între mese (30 de grame sau cât încape în căușul palmei).

Cafea

Cafeaua este un remediu rapid în ceea ce privește tensiunea mică. Grație conținutului de cofeină, aceasta susține circulația sângelui și reglează tensiunea arterială. Consumată în exces, cafeaua poate duce la tahicardie, fapt pentru care se recomandă consumul cu moderație, scrie BZI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel