Ce să faci ca să-ți protejezi ficatul
Este unul dintre cele mai importante organe din organism, parte a aparatului digestiv, care are peste 500 de funcții, toate foarte importante. Orice afectare a sa poate da peste cap organismul și sunt multe lucruri din viața de zi cu zi care îl afectează. Dacă nu-l protejăm, viața ne este pusă în pericol. Iată ce trebuie să faci ca să ai un ficat sănătos!
Dacă ar fi să enumerăm procesele în care ficatul este esențial, lista ar fi extrem de lungă. Vă dăm doar câteva exemple: e implicat în sinteza colesterolului, a fosfolipidelor, a lipoproteinelor și a lipidelor, are rol important în metabolismul glucidelor și al proteinelor, neutralizează toxinele având un rol extrem de important în imunitatea organismului, descompune hemoglobina, etc.
Cum îl protejezi? Făcând următoarele lucruri:
- Bea cafea!
Oamenii care beau zilnic cafea au țanse mai mici să facă boli ale ficatului, inclusiv cancer și fibroze sau ciroze. S-ar putea chiar să încetinească acele condiții la persoane care le au, notează webmd.com.
Cu toate acestea, cafeaua nu suplinește și nu înlocuiește o dietă echilibrată! Pentru sănătatea ficatului trebuie să mănânci sănătos, să ai o greutate normală, să bei apă și să faci regulat sport.
- Nu exagera cu paracetamolul!
Acetaminofenul (cunoscut mai mult ca paracetamol) se găsește în peste 600 de medicamente, inclusiv în tratamentele contra răcelii sau a gripei. Mulți adulți iau, fără să știe, mai mult decât doza maximă zilnică de 4 grame, ceea ce le poate afecta grav ficatul. Cel mai bine e să citești eticheta medicamentelor și să ai grijă să nu iei mai multe medicamente care conțin acetaminofen.
- Practică sexul protejat!
Dacă vrei să-ți protejezi viața ta și pe cea a partenerului de bolile cu transmitere sexuală, din care multe afectează ficatul, practică sexul protejat. Una dintre cele mai periculoase boli, hepatita C, îl infectează direct și poate fi mortală! Mai grav e că cei mai mulți oameni nu observă că au această boală decât foarte târziu după infectare, așa că o pot transmite multor parteneri. Există teste care relevă prezența virusului, și acestea sunt recomandate persoanelor care au avut mai mulți parteneri sexuali în ultimii ani.
- Ia-ți medicamentele corect
Deși acetaminofenul este medicamentul care vă poate afecta ficatul cel mai frecvent, sunt și alte medicamente care pot face același lucru - mai ales dacă nu le luați conform instrucțiunilor medicului. De asemenea, afectarea ficatului poate depinde și de bagajul genetic, de combinația de medicamente care v-au fost prescrise și de alimentație. Vorbiți medicului curant dacă sunteți obosit, aveți greață sau mâncărime sau dacă observați că pielea vă e gălbuie sau dacă ochii vi s-au îngălbenit (icter) după ce ați început tratamentul cu un nou medicament. Statinele pentru colesterol ridicat și anumite antibiotice (precum amoxicilină, clindamicină, eritromicină) sunt câteva exemple de medicamente care pot da astfel de afectări.
- Verifică suplimentele alimentare.
Da, și acestea pot fi vinovate de afectarea nficatului. De fapt, spun specialiștii de la wemd.com, aproape un sfert din toate leziunile hepatice se datorează suplimentelor alimentare! Plante aromatice cum ar fi borage (limba mielului), comfrey (tătăneasă), groomwell (sau Lithospermum)și coltsfoot (podbalul) conțin alcaloizi de pirolizidină care distrug vasele mici de sânge din interiorul ficatului, fie în timp, fie dintr-o dată (dacă beți multe ceaiuri sau luați multe suplimente care le conțin). Alte plante periculoase pentru ficat ar fi Atractylis gummifera, Camellia sinensis (planta de ceai), celandina (Rostopască), chaparral, germander (dumbățul) și ulei de pennyroyal (folosit în ceai).
- Uită de remediile naturiste!
Remediile naturiste sau ceaiurile care conțin Armurariul, turmericul și astragalusul (Astragalus propinquus), nu au prea multe studii în spate care să le confirme efectele așa-zis benefice! Argintul coloidal, folosit uneori (cu la fel de puțină susținere științifică) în tratamentul naturist pentru hepatita C poate provoca efecte secundare ireversibile cum ar fi albăstrirea pielii. Spuneți medicului dumneavoastră despre toate pastilele, ierburile și suplimentele pe care le luați sau le-ați luat! În primul rând, pentru a verifica siguranța fiecărui element, dar și pentru modul în care acestea ar putea interacționa unul cu celălalt sau cu medicamentele prescrise.
- Bea cu moderație sau deloc!
Când beți, ficatul nu mai face alte lucruri, doar se chinuie să descompună alcoolul și să-l înlăture din sânge. Dacă o exagerați - mai mult de o băutură pe zi pentru femei, două pe zi pentru bărbați, după cum recomandă unele ghiduri - este foarte greu pentru acest organ vital să facă față și asta ar putea să-l rănească. În timp, acest lucru duce la apariția „ficatului gras", un semn precoce de boală gravă. De asemenea, este posibil ca bacteriile rele să crească în intestin, apoi să ajungă în ficat, unde pot provoca daune.
- Ai grijă de riscurile de infectare
Dacă tu sau cineva pe care-l cunoști vreodată și-a injectat droguri, ar trebui să te testezi pentru hepatita C, care se poate răspândi prin sânge. Același lucru este valabil și pentru înțepăturile accidentale în ace nesterilizate.Un test de sânge vă poate arăta dacă ați avut vreodată virusul hepatitei C.
- Verifică dacă îți este afectat ficatul
Este deosebit de important ca medicul dumneavoastră să facă acest lucru dacă beți mult sau aveți un istoric familial de boală hepatică. Tratamentul timpuriu ajută și este posibil să nu aveți simptome la început. De asemenea, ar trebui să verificați prezența virusului dacă ați avut activitate sexuală neprotejată sau vă aflați în alte situații care v-ar putea fi pus în pericol, precum:
- ați avut o transfuzie de sânge înainte de 1992 (până atunci sângele de transfuzii nu era verificat contra virusului hepatitei C),
- ați folosit droguri injectabile,
- ați făcut dializă,
- aveți HIV/SIDA,
- v-ați înțepat cu un ac nesteril,
- v-ați făcut un tatuaj,
- v-ați născut între anii 1945 și 1965,
- ați fost vaccinat pe vremea comunismului (au fost situații când copiii erau vaccinați cu aceiași siringă, pe vremea aceea).
Nu ignora hepatita A sau B
Foarte important de știut e și că puteți contacta hepatita A și hepatita B, în afară de hepatita C. Mulți copii au fost vaccinați, dar mulți adulți nu. Discutați cu medicul dumneavoastră ca să știți dacă aveți risc de a face celelalte două tipuri de infecții. Ar putea fi deosebit de important dacă sistemul imunitar este slab sau ficatul este deja afectat sub o formă sau alta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News