Ce s-a ales de Sobaru, bărbatul care s-a aruncat din balconul Parlamentului
Gestul disperat al lui Adrian Sobaru de a încerca să se sinucidă în interiorul Parlamentului României, ca formă de protest, a făcut înconjurul lumii în 2010. Pe atunci, avea o durere uriașă legată de fiul său care suferea de autism. Ce s-a întâmplat cu el?
În 2010 Adrian Sobaru s-a aruncat în cap de la balconul Camerei Deputaţilor, chiar în timp ce premierul Emil Boc îşi începea discursul în plenul reunit al Parlamentului. Bărbatul, care la vremea aceea avea în jur de 40 de ani, ar fi strigat, potrivit martorilor: „Mi-aţi luat pâinea copiilor. Pentru tine, Boc“.
Bărbatul purta un tricou pe care era inscripţionat: „Ne-ați ciuruit!!! Ne-ați vândut și ne-ați trădat. Ne-ați ucis viitorul copiilor. Ne puteți lua viața și banii, dar nu LIBERTATEA!!!"
Imaginea omului sărind în gol, zdrobindu-și fața, a fost văzută de miliarde de oameni din întreaga lume, în perioada Crăciunului, care ar fi trebuit să fie una de liniște și bucurie. Regimul de la București mai stabilea astfel un record negativ. Imaginea României, și așa grav afectată, a suferit încă un recul.
Mai șocantă decât moțiunea însângerată a omului Adrian Sobaru, a fost decizia premierului Boc de a continua, pe furiș, în timp ce medicii evacuau rănitul, procedura de picare a moțiunii de cenzură. Domnul Boc nu a vrut să riște nimic în dorința să de a rămâne la putere cu orice preț, neacceptând nici măcar să urmeze o procedură standard și să amâne votul, ce i-ar fi fost oricum favorabil, pentru după-amiază.
Viaţa lui Adrian Sobaru, electrician la TVR, nu a fost însă în pericol, după cum au anunţat medicii de la Spitalul Universitar, unde a fost transportat de SMURD. Potrivit directorului Spitalului Universitar, Cătălin Cârstoiu, pacientul a fost conştient şi a răspuns la toate manevrele făcute de medici. "Nu are nicio leziune care să-i pună în pericol viaţa", a completat Cârstoiu. Potrivit acestuia, leziunile bărbatului erau localizate în principal în regiunea feţei.
Adrian Sobaru are doi copii - dintre care unul are o deficienţă, iar nemulțumirea lui a izvorât din faptul că, în urma măsurilor de austeritate luate de Guvern, i-au fost retrase unele drepturi pe care le primea pentru copil.
Colegii din echipa tehnică a TVR au declarat despre Adrian Sobaru că este „un tip vesel şi echilibrat, un extraordinar coleg, care tot timpul intervenea să-şi ajute colegii“. Bărbatul a început să trăiască o dramă de când s-a născut unul dintre copiii săi, bolnav de autism.
După doi ani de la incident, acesta spunea că prin acel gest, și-a salvat copilul, iar societatea a câştigat un om care nu mai este nevoit să întindă mâna.
În 2014 Adrian Sobaru a transmis și un mesaj pentru părinții care au copii cu autism, pentru acei oameni care și-au pierdut speranța și nu văd nicio cale de salvare: "Oamenii nu pot să renunțe la speranță, chiar dacă ai lor copii nu mai au nicio șansă. Trebuie să meargă tot înainte și să se lupte, chiar dacă sistemul încă nu este așa cum ar trebui. Să nu țină copilul închis în casă! Nu îl protejează, dacă îl țin în casă. El trebuie să se descurce în viață. Nu trebuie să-l trateze ca pe un copil bolnav. Pentru copiii autiști, psihologii sunt cei mai importanți oameni. Pe mine m-au sunat foarte mulți părinți să-mi ceară ajutorul, fiind uimiți de rezultatele lui Călin. Nu trebuie să uităm un lucru: Einstein a fost autist".
La cinci ani de la acel eveniment, Adrian Sobaru a găsit puterea de a zâmbi. Și de a plânge de bucurie așa cum nu a mai făcut-o de ani buni. Călin, fiul său, a trecut cu bine prin probele examenului de Bacalaureat și a fost admis cu brio la Politehnică.
Vestea că fiul său a fost admis la Politehnică i-a umplut sufletul de bucurie. Nu și-a abandonat copilul nicio clipă și a crezut întotdeauna în șansele lui, chiar și atunci când nimeni nu mai credea.
"Acest copil a sfidat legile umane, legile fizicii și a demonstrat că imposibilul poate să devină posibil și asta doar să nu te lași bătut și să mergi înainte cu toate greutățile, căci se poate schimba cursul vieții. El a reușit și credeți-mă că mulți alții ar putea reuși. Este un copil care a avut ghinionul să se nască într-o societate autistă, dar care a reușit să ajungă departe ", a spus Adrian Sobaru în 2015 pentru DC News.
"Călin a fost mereu un copil de premiul întâi și premiul doi. Altceva nu a știut. Din peste 20 de copii care au absolvit liceul, șapte au intrat în Bacalaureat. Din aceștia, cinci au luat examenul, iar Călin a obținut cea mai mare notă la matematică. Este fabulos, credeți-mă", ne-a mai spus Adrian Sobaru.
În 2021, Adrian Sobaru anunța că a demisionat din TVR și a început să lucreze ca șofer de TIR pentru a-și ajuta fiica, viitoare studentă, și pentru a-și ajuta fiul plecat în Germania.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News