Data publicării:

Ce punem în ramă?...

Autor: Magdalena Popa Buluc | Categorie: Cultura
WhatsApp

Conferința  De la spațiul expozițional la  alter -spațiu , al doilea eveniment din seria de conferințe  CePunemÎnRamă?  din cadrul Programului Expozițional ARCUB, va avea loc  joi, 23 martie , începând cu  ora 18.00,  în Sala Cafenea de la  ARCUB .

Alegeri prezidentiale 2024

Conferința, susținută de Simona Răuță (psihiatru, psihoterapeut, master în filosofie, membru al Royal College of Psychiatrists), Alex Radu (co-fondator Aiurart), Justin Baroncea (arhitect) și Silviu Padurăriu (curator, Unrest/Bucharest), propune un dialog interdisciplinar despre spațiul expozițional - privit ca spațiu arhitectural public și ca spațiu psihologic mental - pentru o cartografiere a interferenței, a impactului și a influențelor dintre obiecte de artă, spațiu de expoziție și vizitator.

Prima prezentare, susținută de Alex Radu în colaborare cu Justin Baroncea și Silviu Padurăriu, va urmări retrospectiv parcursul unei cercetări despre conceptele de spațiu expozițional și design/arhitectura de expoziție, respectiv tranzitivitatea acestor concepte la arhitectura și spațiul experienței intime și al experienței sociale a artei, o cercetare exploratorie, continuă, punctată prin două expoziții (juxtapusă tematicilor diferite ale acestora): Inner object in outer spaces / Inner spaces in outer objects (în Timișoara, octombrie 2015), respectiv Memory Leaks (la ARCUB și Spațiul Aiurart, în octombrie 2016).

"Arta și expoziția privite ca un spectacol ar putea să ne ofere un cadru de a vorbi despre acest du-te vino exterior - interior, ca o respirație: de la spații expoziționale reale, fizice, sociale, ale vizitării și receptării artei, cu designul/arhitectura văzute ca un instrument, ca o arhivă a utilizării sociale a formei, ori ca socializare a problemelor spațiale, la spații mentale, de introspecție, arhivare, apoi reamintire/reluare din fluxul de imagine și memorie activate de expozițiile și lucrările de artă contemporană văzute în timp, pentru un discurs“, afirmă Alex Radu, 

A doua parte este susținută de Simona Răuță: "Percepția, dincolo de aspectul său mecanic, nu este niciodată doar perceptive, ci un continuum percepție-interpretare. În această realitate personală obiectele, formele, spațiul pe care îl ocupă și pe care îl definesc capătă o identitate a cărei prezență generează curenți și contra curenți interiori. Individul este în același timp co-creator al acestei identități, atât în forma activă - de constructor/arhitect/designer/ artist - cât și în forma pasivă, experiențială - de inhabitant al acestui spațiu. Prezentarea urmărește într-o analiză bi-directională modalitatea în care spațiul influențează emoția/trăirea individului, dar și modalitatea în care individul influențează spațiul. Spațiul este abordat ca un întreg ale cărui dimensiuni, cea exterioară, externalizată, vizibilă (arhitectură, artă, urbanism s.a.m.d.) și cea interioară, personală, sunt permeabile și se co-generează."

Simona are un interes deosebit pentru interferența dintre psihiatrie, psihologie, filozofie (estetică) și artă și pentru pentru integrarea perspectivelor oferite de aceste domenii. A studiat medicina în România și Franța, s-a specializat în psihiatrie la Londra și Oxford iar în paralel a urmat un masterat în filozofie la Warwick University.


Trăim într-o lume cu o atât de rapidă și profundă transformare, încât am devenit, cu toții, cu sau fără voia noastă, mai mult sau mai puțin participativ, creativi, „designeri” al unei lumi viitoare. Suntem toti, împreună, de la persoane individuale la organizații, firme, corporații, instituții, comunități sau autorități, useri și creatori de conținut, desenatori ai realității.

Într-o perioadă de democratizare a creativității, inclusiv în medii antreprenoriale, civile ori corporative, sub umbrela inovației, a start-up-ului sau a programelor de dezvoltare personală de tip dimineți creative, scrieri creative sau business și creativitate, nuanțele de fond ale conceptelor de creativitate și creație de artă ar putea fi confundate. Programul de conferințe lunare #CePunemÎnRamă? funcționează ca un mediu de analiză și schimb de idei al cărui scop este conștientizarea diferitelor fațete, pragmatice și estetice, ale comportamentelor creative contemporane. #CePunemÎnRamă? se adresează atât celor activi în instituțiile culturale, în industria creativă și în scena de artă, de la artiști independenți la colecționari, cât și tuturor celor care doresc să conștientizeze rolul creativității în societate.

Cu un caracter interdisciplinar, programul va aborda probleme de antropologie culturală, de discernământ estetic și de responsabilitate, prezentând exemple integrate din artă, design, arhitectură, cercetare, care pot conduce audiența la o privire lucidă în sensul creației. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel