Ce pun la cale Coreea de Nord și Rusia? Alinierea atomică dintre Kim și Putin care dă fiori Occidentului
Autor: Elena Didila | Publicat pe: 26 sep 2022, 10:30
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
O stranie convergență atomică se poate observa între Coreea de Nord și Rusia. În condițiile date, este exclus să vorbim doar despre o simplă coincidență.

La 9 septembrie, Coreea de Nord a adoptat o lege care clarifică noile condiții de utilizare a armelor nucleare în țară. În comparație cu trecutul, Phenianul poate acum să efectueze un atac nuclear pentru a distruge sursa unei provocări externe, în cazul în care sistemul de comandă și control al forțelor nucleare nord-coreene ar fi în pericol din cauza unui atac al forțelor ostile. Prevederea i-a conferit, de asemenea, președintelui nord-coreean, Kim Jong Un, ”comandă monolitică” și ”toate puterile decisive în materie de arme nucleare”.

Intrând în detaliu, articolul 6 enumeră cinci condiții care ar permite Coreei de Nord să folosească arme nucleare. Printre acestea, atunci când Coreea de Nord consideră că un atac nuclear, sau cu alte arme de distrugere în masă, împotriva Phenianului ”a fost deja efectuat sau este iminent”.

Alte condiții includ atacul ”nuclear sau non-nuclear” iminent sau finalizat al ”forțelor ostile” împotriva conducerii nord-coreene sau a sistemului de comandă nucleară, precum și un ”atac militar letal împotriva principalelor obiective strategice ale țării”.

Convergența cu Moscova

La început, știrile venite din Coreea de Nord au fost analizate în raport cu situația politică din peninsula coreeană. Cu toate acestea, foarte puțini au speculat că progresul Phenianului în domeniul armelor nucleare ar putea fi legat, cel puțin indirect, de continuarea războiului din Ucraina. Nord-coreenii și-au adaptat în mod substanțial modus operandi nuclear la modelul susținut de Rusia, scrie Inside Over.

Doctrina nucleară de la Moscova, de fapt, este cuprinsă într-un document revizuit în 2020. Orientările, sau mai degrabă liniile roșii, sunt multe. Politica nucleară a Rusiei este teoretic configurată ca defensivă, dar există condiții care merită subliniate. Folosirea armelor nucleare de către Kremlin este posibilă în caz de agresiune, dar și în cazul unei amenințări la adresa existenței statului, a suveranității și integrității teritoriale a țării. Pe scurt: ceva foarte asemănător cu ceea ce este stabilit de noua lege nord-coreeană.

Kim îl studiază pe Putin?

Va fi interesant de înțeles ce efecte vor avea asupra conflictului amenințările nucleare recente și reînnoite ale lui Putin. Dacă Moscova ar reuși să-și atingă obiectivul aparent, ​​adică să blindeze teritoriile ucrainene cucerite și să facă blocul occidental să renunțe la încercarea de a le recâștiga, atunci Kim ar putea ”să ia notițe” de la președintele rus. Kim Jong Un ar putea de fapt să-l imite pe șeful Kremlinului, o ipoteză care este din ce în ce mai puțin abstractă dacă amenințările nucleare ale lui Putin vor avea succes. Liderul nord-coreean ar putea, la rândul său, să apeleze la umbra nucleară pentru a-și atinge obiectivele strategice.

Între timp, Phenianul a negat un raport al serviciilor secrete americane conform căruia nord-coreenii vindeau Moscovei milioane de obuze de artilerie și rachete, acuzând SUA că răspândesc un zvon ”nechibzuit”. ”Nu am mai exportat niciodată arme sau muniții în Rusia și nu intenționăm să le exportăm”, a declarat un înalt oficial de la Ministerul Apărării de la Phenian.

Citește și:

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată", a anunţat statul major interarme din Coreea de Sud, fără a oferi mai multe detalii.

Lansarea, una din multele efectuate de regimul de la Phenian în acest an, are loc, de asemenea, în contextul informaţiilor care circulă despre intenţia Coreei de Nord de a testa o rachetă balistică subacvatică.

Garda de coastă japoneză a menţionat, de asemenea, posibilitatea lansării unui rachete balistice, pe baza informaţiilor ministerului japonez al apărării, şi a cerut navelor să fie vigilente. Televiziunea publică NHK a informat că obiectul în cauză pare să fi căzut în afara zonei economice exclusive a Japoniei.

Vineri, nava americană cu propulsie nucleară USS Ronald Reagan şi vasele care îi sunt ataşate au acostat în oraşul-port Busan, pe coasta de sud a Coreei de Sud. Această prezenţă răspunde dorinţei Seulului şi Washingtonului de a creşte numărul activelor strategice americane care operează în regiune. USS Ronald Reagan va desfăşura în curând exerciţii comune cu armata sud-coreeană în largul coastei de est a ţării.

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol, care a preluat mandatul în luna mai, a promis că va intensifica exerciţiile militare comune cu SUA, după eşecul predecesorului său în demersurile de natură diplomatică cu regimul nord-coreean.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?