Ce promisiune i-a făcut Putin lui Erdogan, în cadrul discuției telefonice pe care au avut-o cei doi lideri
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Ce promisiune i-a făcut Putin lui Erdogan, în cadrul discuției telefonice pe care au avut-o cei doi lideri / Foto: Kremlin.ru
Ce promisiune i-a făcut Putin lui Erdogan, în cadrul discuției telefonice pe care au avut-o cei doi lideri / Foto: Kremlin.ru
Află în articol ce promisiune i-a făcut Putin lui Erdogan, în cadrul discuției telefonice pe care au avut-o cei doi lideri.

Președintele rus Vladimir Putin, într-o conversație telefonică cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, a discutat despre cooperarea bilaterală și despre situația din Ucraina, a informat luni serviciul de presă de la Kremlin. Putin l-ar fi asigurat pe Erdogan că Rusia este pregătită să ajute la exportul de cereale pe mare din porturile ucrainene, scrie Interfax. Pare o promisiune ciudată a liderului rus, care dă senzația că rușii se simt ca la ei acasă în Ucraina.

„La discutarea situației din Ucraina, s-a pus accent pe asigurarea unei navigații sigure în Mările Negre și Azov, eliminând amenințarea minelor din apele acestora. Putin a remarcat disponibilitatea părții ruse de a facilita tranzitul maritim nestingherit al mărfurilor în coordonare cu partenerii turci. Acest lucru este valabil și pentru exportul de cereale din porturile ucrainene.”, se arată în comunicat.

Rusia, mesaj ipocrit. Kremlinul încearcă să pară salvatorul

Totodată, se pare că Putin a jucat rolul salvatorului în discuția cu Erdogan. Deși problemele pe piața mondială alimentară au pornit după ce el a invadat Ucraina, liderul rus a pasat vina.

După cum mai menționează serviciul de presă de la Kremlin, „în lumina problemelor de pe piața mondială alimentară care au apărut ca urmare a politicii financiare și economice miope a statelor occidentale, s-a confirmat că Rusia poate exporta volume semnificative de îngrășăminte și produse agricole în cazul în care restricțiile relevante privind sancțiunile anti-ruse sunt ridicate”.

Părțile, după cum raportează Kremlinul, au susținut „un schimb aprofundat de opinii pe tema cooperării bilaterale, în primul rând în sfera comercială și economică”. Au fost abordate și unele aspecte de politică regională, a adăugat serviciul de presă de la Kremlin.

Negocieri Rusia - Ucraina, cerute de Turcia

Un alt aspect care necesită a fi menționat este că Rusia nu a raportat despre faptul că Erdogan i-a cerut lui Putin negocieri de pace. Asta în contextul în care Președinția Turciei a raportat că Recep Tayyip Erdogan i-a cerut lui Vladimir Putin să ia măsuri "pentru a minimiza efectele războiului" şi pentru a restabili pacea cu Ucraina "cât mai rapid".

”Preşedintele Erdogan a exprimat disponibilitatea de a organiza o reuniune a Rusiei, Ucrainei şi Naţiunilor Unite, la Istanbul, pentru a juca un rol într-un posibil mecanism de monitorizare" a unui eventual armistiţiu, "dacă ambele părţi sunt de acord în principiu”, a precizat Preşedinţia de la Ankara. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel