Ce presupune oferirea unui statut special Transnistriei. Explicația președintelui OSCE
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Zbigniew Rau, președintele OSCE, a vorbit despre statutul special acordat regiunii separatiste Transnistria.

Președintele în exercițiu al OSCE, Zbigniew Rau, a încercat să explice ce presupune, potrivit lui, statutul special al regiunii transnistrene, pe care insistă organizația în cadrul negocierilor de soluționare a conflictului din stânga Nistrului.

”Statutul special al Transnistriei presupune integrarea într-o Republica Moldova pașnică și democratică, unde sunt respectate drepturile omului și unde societatea civilă se bucură de acele privilegii tipice pentru stat democratic, unde există supremația legii”, a declarat Zbigniew Rau.

Anterior, despre oferirea unui statut special pentru regiunea transnistreană ca soluție pentru rezolvarea conflictului a vorbit și secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, în cadrul unei vizite la Chișinău, scrie Deschide.md.

Antony Blinken a sugerat, la Chișinău, că Transnistria ar trebui să primească un statut special

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a vizitat Republica Moldova, după o vizită în Polonia, în contextul în care au apărut informații că Moscova ar putea să aplice, cu ajutorul separatiștilor din Transnistria, un scenariu similar celui din Donbas, care a precedat invadarea Ucrainei.

Presa internațională a relatat despre cererea separatiștilor de a fi recunoscuți ca stat iar unii comentatori cred că teritoriul transnistrean ar putea fi folosit ca bază de suport în invazia Ucrainei.

Printre altele, Antony Blinken a spus că:

„Doream să găsim o soluție la problema transnistreană, prin stabilirea unui statut special pentru Transnistria. Sprijinim în mod ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și statutul de neutralitate fixat în Constituție.Ați văzut răspunsul nostru, de mobilizare a comunității internaționale, în răspuns la agresiunea Rusiei. Oriunde și oricând agresiunea se va repeta, vom face același lucru (citește continuarea AICI).

Maia Sandu solicită țărilor UE să-și deschidă piețele de desfacere pentru producătorii moldoveni

Președintele Maia Sandu a solicitat țărilor Uniunii Europene să-și deschidă piețele de desfacere pentru producătorii moldoveni, afectați de războiul din Ucraina. Mesajul a fost transmis omologului din Polonia, Andrzej Duda, aflat într-o vizită oficială în țara noastră.

"Republica Moldova este și va fi afectată puternic din punct de vedere economic, pe termen lung, de războiul din Ucraina. Producătorii noștri nu mai pot exporta pe piețele din est din cauza luptelor care se duc pe teritoriul țării vecine. Importurile, la fel, au fost întrerupte. Antreprenorii care și-au pierdut veniturile din cauza închiderii accesului pe aceste piețe, sunt nevoiți să se adapteze rapid la noua realitate. În numele acestor antreprenori, a angajaților lor, solicităm ajutorul statelor membre ale Uniunii Europene. Deschiderea piețelor pentru produsele moldovenești care nu mai pot ajunge în est din cauza războiului va fi apreciată ca un gest de sprijin clar și direct pentru producătorii moldoveni", a declarat Maia Sandu (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel