Data publicării:
Ce pregătește Iranul? AIEA a descoperit uraniu îmbogățit la o puritate de 84%
Iranul a negat că a îmbogățit în mod intenționat uraniul la o puritate de 84%, pe fondul problemelor în curs de desfășurare cu supraveghetorul nuclear mondial și a dezacordurilor cu privire la acordul său nuclear din 2015.
Agenția de presă financiară Bloomberg din SUA a raportat duminică că inspectorii de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) au găsit uraniu îmbogățit până la o puritate de 84% – chiar sub nivelul de 90% necesar pentru o bombă – și încearcă să stabilească dacă a fost produs intenționat, scrie Al Jazeera.
Acesta este uraniul cu cea mai mare puritate găsit vreodată în Iran, care și-a sporit treptat îmbogățirea din 2019, la un an după retragerea unilaterală a Statelor Unite din acordul său nuclear cu puterile mondiale, deși nu a declarat niciodată îmbogățirea cu numai mult de până la 60%. Oficialii iranieni au susținut în mai multe rânduri că nu încearcă să producă o armă nucleară.
”AIEA este la curent cu rapoartele recente din media referitoare la nivelurile de îmbogățire a uraniului din Iran”, a scris Agenția pe Twitter luni dimineața. ”Directorul general @rafaelmgrossi discută cu Iranul rezultatele activităților recente de verificare a agenției și va informa Consiliul guvernatorilor AIEA, după caz”, se mai arăta în postare.
Behrouz Kamalvandi, purtătorul de cuvânt al Organizației pentru Energie Atomică din Iran, a declarat: ”Existența unei particule sau a unor particule de uraniu cu o puritate de peste 60% în procesul de îmbogățire nu înseamnă că a existat o îmbogățire de peste 60%”, a spus el.
”Acesta este ceva foarte natural care poate apărea chiar și ca urmare a unei scăderi a alimentării cascadelor de centrifugă la un moment dat. Ceea ce contează este produsul final, iar Republica Islamică Iran nu a încercat până acum să îmbogățească peste 60%.”
Potrivit lui Kamalvandi, o problemă ca aceasta nu era ceva pe care agenția ar raporta nici măcar statelor sale membre, așa că faptul că a fost divulgat presei occidentale a arătat că a fost un efort de ”defalcare și deformare a faptelor”.
Purtătorul de cuvânt a mai adăugat că Agenția a fost folosită ca un ”instrument politic” pentru a face presiuni asupra Iranului, cu rapoarte confidențiale scurse anterior către mass-media din țările occidentale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News