Data publicării:

Ce poți să faci cu saltelele vechi. Amendă mare dacă le lași lângă pubelele de gunoi

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie creată de Wendelin Jacober, de la Pexels
Fotografie creată de Wendelin Jacober, de la Pexels

Cel mai probabil te-ai trezit în situația în care ți-ai schimbat salteaua și nu ai știut ce să faci cu cea veche. 

Alegeri prezidentiale 2024

Ce poți să faci cu saltelele vechi?

În cazul în care salteaua este într-o stare bună, o poți dona sau poți face schimb cu un alt obiect care îți trebuie. Există pe Facebook câteva grupuri unde poți da spre donație salteaua: Free Cycle București, Loc de Troc – Micile Bucurii, Pasionati de Reciclare sau Reciclare/Zero-Waste/Sustenabilitate Bucuresti.În cazul în care salteaua este foarte veche și nu mai poate fi folosită, poți apela la colectori autorizați care să vină să ridice salteaua.

Abandonarea saltelei pe stradă sau lângă pubelele de gunoi nu este o opțiune, se amendează conform legii cu privire la regimul deșeurilor nr. 211/2011 cu suma între 3.000 și 6.000 de lei pentru persoanele fizice și între 20.000 și 40.000 de lei pentru persoanele juridice.

Câteva exemple de colectori care ridică deșeuri voluminoase, printre care și saltele vechi, covoare, plapumi, perne:

În București poți apela la Eco Business Logistic, Reciclero,

Pentru județul Constanța, Dolj și Călărași poți apela la IRIDEX Group Salubrizare

Pentru restul țării poți apela la grupul RER Ecologic în județele în care activează (Bihor, Arad, Buzău, Tulcea, Galați, Brăila, Timiș, Hunedoara, Dolj, București, Ilfov, Călărași și Giurgiu)

În toate orașele, compania de salubritate ar putea prelua la cerere deșeurile voluminoase. Află care este compania de salubritate din orașul tău și contacteaz-o pentru colectarea acestor deșeuri

Câțiva retaileri au serviciul de buy-back, la achiziționarea unei saltele noi.

IKEA în București și județele din apropiere (Ilfov, Prahova, Giurgiu, Călărași, Ialomița, în limita capacităților disponibile).

Magazinul Timoflex în Cluj-Napoca.

Dormeo îți livrează salteaua nouă și o preiau pe cea veche gratuit. 39 de magazine se află în toată țara.

Este important să colectăm deșeurile separat, pentru a evita supraaglomerarea gropilor de gunoi. Deșeurile voluminoase ocupă mult spațiu și se descompun foarte greu. Multe deșeuri voluminoase pot fi reciclate și transformate în obiecte noi. Pe https://localizare.hartareciclarii.ro/ găsești puncte de colectare pentru toate materialele reciclabile. Harta este interactivă. Dacă frecventezi un punct de colectare, acordă-i feedback, iar dacă știi un punct de colectare care nu se găsește pe Hartă, poți să îl adaugi chiar tu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel