Ce pensie primește un polițist care iese la pensie la 52 de ani. ”Este vârsta maximă pe care o suportă organismul unui polițist supus stresului și riscurilor”
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Gabriel Gîrniță, președintele Sindicatului Democratic al Polițiștilor Sidepol, a vorbit, în cadrul emisiunii ”Culisele Justiției”,  despre pensiile polițiștilor.

„În primul rând, polițiștii nu au pensii speciale, au pensii de serviciu, pensii militare pentru cei care sunt din structurile militare ale Ministerului Afacerilor Interne. Dacă vorbim ca o pensie medie generală pentru marea masă a oamenilor din sistem, care sunt undeva în pătura medie a sistemului, să spun așa, în niciun caz această pensie nu poate să depășească venitul pe care acesta l-a avut în activitate, așa cum fals s-a preconizat în spațiul public.

Foto: Agerpres

(...) Este posibil să existe și excepții, așa cum există și posibilitatea ca unii dintre ei să se fi pensionat la 42 de ani, au existat aceste excepții. Marea majoritate, pe condițiile actuale de pensionare, nu vor putea să iasă la pensie mai devreme de 52 de ani. În condițiile în care lucrezi până la vârsta de 52 de ani și ai undeva la 30-32-33 de ani vechime în sistem operativ, pe românește vorbind și liber, ca să ne înțeleagă toată lumea, acel om este casat. Undeva în jurul vârstei de 50 de ani, dacă lucrai numai în operativ, este vârsta maximă pe care poate să o suporte organismul pentru la cât de mult este supus stresului și riscurilor.

Valoarea medie a pensiei 

Media pensiei unui polițist în momentul de față este de, conform legii salarizării, 58% din valoarea salariului aflat în plată, conform a ceea ce ne-a transmis Casa de Pensii a Ministerului Afacerilor Interne. Deci, dacă un polițist a avut un venit de 6000 de lei, acesta iese cu o pensie de 58% din venitul de 6000 de lei.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Deci, în medie, pensia unui polițist poate să ajungă undeva la 4500-5000 de lei, bani în mână, după 30-35 de ani de activitate. Poate părea o pensie mai bună și este o pensie mai bună decât marea majoritate a pensiilor din sistemul public care au avut salariul minim pe economie, dar asta nu înseamnă că au o pensie mare polițiștii, ci înseamnă că ceilalți cetățeni au o pensie foarte mică. Trebuie să îi aducem la un nivel sustenabil pe aceia care au pensie joasă”, a declarat Gabriel Gîrniță, președintele Sidepol.

Urmărește emisiunea completă aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel