Data publicării:
Șefii CE Oltenia își iau scaune confortabile, în valoare de 32.000 de euro, în timp ce minerii mor în rable
La doar câteva zile după demiterea președintelui Comitetului Director al Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, în urma gravului accident de muncă petrecut, pe data de 17 ianuarie, la Mina Jilț Sud, soldat cu moartea a trei salariați, conducerea CE Oltenia a făcut o achiziție uluitoare.
Este vorba despre achiziția a 390 de scaune, dintre care, conform Jurnalul Național:
- 70 de scaune ergonomicerotative, dotate cu tetieră, cu mecanism sincron antișoc în trei poziții, cu șezut din poliuretan rezistent la compactare, cu spătar tapițat cu mesh de culoare neagră, cu suport lombar reglabil vertical, cu bază piramidală cromată, cu role gumate și cu brațe cu top din poliuretan moale, reglabile.
- 250 de scaune ergonomice rotative, dotate cu mecanisme cu două manete, cu spătar blocabil în diverse unghiuri, cu spătar reglabil vertical, având spătarul și șezutul din poliuretan de densitate mare la compactare, cu cilindru pe gaz și brațe reglabile.
- 70 de scaune pentru vizitator, stil conferință, suprapozabile, dotate cu cadru rezistent din țeavă ovală vopsit în câmp electrostatic, cu interioare din lemn stratificat, având șezutul și spătarul tapițate, cu poliuretan de densitate mare, având acoperitorul șezutului și spătarului din polipropilenă de culoare neagră.
Conducerea CE Oltenia se pare că stă confortabil în timp ce minerii sunt transportați la cariere cu mașini de marfă, cu defecțiuni grave, care le pun în pericol atât viața, cât și integritatea corporală.
Complexul Energetic Oltenia SA publica, în 24 noiembrie 2022, pe SEAP (Sistemul Informatic al Achizițiilor Publice), un anunț potrivit căruia intenționa să cumpere scaune, sub justificarea că „produsele sunt necesare pentru desfășurarea activității în condiții corespunzătoare din punct de vedere ergonomic pentru salariații CEO SA”.
În caietul de sarcini, elaborat, la data de 4 noiembrie 2022, de către Ion Cernea, economist în cadrul Serviciului Administrativ și Protocol, se precizează faptul că „având în vedere starea avansată de degradare, se impune achiziția de scaune pentru salariații Complexului Energetic Oltenia SA”, cu mențiunea că produsele solicitate vor fi folosite pentru desfășurarea activității salariaților din cadrul Direcțiilor și Departamentelor de la sediile Complexului Energetic Oltenia SA din strada A.I. Cuza, nr. 5 și din strada Republicii, nr. 17 și nr. 12 din Târgu Jiu.
„Această achiziție este necesară datorită faptului că o procedură pentru achiziția de scaune nu s-a făcut de la înființarea sediului Complexului Energetic Oltenia din Târgu Jiu”, se mai arată în documentul citat.
Scaune de 32.000 de euro, în timp ce minerii își pun viața în pericol cu mașini de marfă vechi
Pentru achiziția acestor scaune, Complexul Energetic Oltenia a pus la bătaie suma de 201.450 de lei fără TVA și a organizat o procedură de selecție simplificată de oferte, fără o licitație deschisă sau o licitație electronică.
La această procedură simplificată de oferte, au fost primite nouă propuneri, dintre care patru oferte au fost descalificate ca neconforme, iar restul de cinci au fost catalogate admisibile. Afacerea a fost încheiată în data de 30 ianuarie 2023, când Complexul Energetic Oltenia SA a atribuit contractul nr. 134/CEOSM/2023 companiei SC Silver Trading Partners SRL din Pitești, pentru suma de 131.349,7 lei fără TVA, respectiv de 156.306,14 lei cu tot cu TVA (32.000 de euro).
La un simplu calcul, fiecare scaun achiziționat de CE Oltenia a costat, în medie, 400,8 lei, adică 82,05 euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News