Data actualizării:
Data publicării:

Ciudățenie în declarația pe proprie răspundere pentru părinți. RĂSPUNS INCREDIBIL de la Ministerul Educației / UPDATE

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Noul an școlar, în contextul pandemiei, este marcat de numeroase controverse. Momentan, există mai multe întrebări decât răspunsuri. Odată cu declaraţia pe propria răspundere pe care trebuie să o semneze părintele pentru ca elevul să poată merge la şcoală, a mai apărut o întrebare cheie.

Elevii ar urma să se întoarcă în bănci doar cu o declaraţie semnată de părinţi, potrivit căreia copilul nu a prezentat simptome specifice COVID-19, nu a fost diagnosticat cu această boală şi nici nu a venit în contact cu o persoană testată pozitiv în cele 14 zile anterioare începerii şcolii.

Declaraţia pe propria răspundere pe care trebuie să o semneze părintele pentru ca elevul să poată merge la şcoală devine din ce în ce mai controversată. Chiar ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a anunţat, recent, că ar trebui să fie introdusă o sintagmă pentru ca părintele să nu poată fi acuzat de rea intenţie în cazul în care poate nu a recunoscut un simptom specific coronavirusului.  

Ce a rămas neobservat...

În declarație, se specifică, la un moment dat, următorul lucru: „Declarația condiționează primirea copilului în colectivitate la începutul fiecărui ciclu de prezență fizică în spațiul școlar și va fi prezentată la triajul epidemiologic la intrarea în unitate.”

Ce înseamnă, de fapt, începutul fiecărui ciclu de prezență fizică în spațiul școlar? Se referă la semestru? La fiecare zi de școală? Mai exact, de câte ori trebuie completată declarația de către părinți, în contextul în care primele simptome ale infectării cu noul coronavirus pot să apară într-un interval de două până la 14 zile de la expunerea la virus. 

Am solicitat un punct de vedere de la Ministerul Educației. Iată ce răspuns am primit: „Vă rugăm să vă adresați Ministerului Sănătății, întrucât normele la care faceți referire sunt elaborate de acest minister, iar consultarea publică pe această temă este gestionată tot de Ministerul Sănătății.”

Menționăm că am încercat să o contactăm telefonic și pe Monica Anisie, ministrul Educației. 

Așteptăm un punct de vedere și de la Ministerul Sănătății.

UPDATE:

În cele ce urmează, vă prezentăm răspunsul primit de la Direcția de comunicare a Ministerului Sănătății: „În forma actuală, prevederea a fost gândită de specialiștii în epidemiologie ca fiind una care să se aplice semestrial. Dar proiectul este pus în dezbatere publică, iar în urma acestora, cu siguranță vor exista discuții și puncte de vedere, și ar putea fi modificată”.


 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel