Data publicării:

Ce ne aşteaptă până la sfârşitul anului. Adrian Câciu, analiză ÎNGRIJORĂTOARE: Mare pericol pentru România!

Autor: Eduard Pascu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Economistul Adrian Câciu a făcut pentru cititorii DC News o scurtă analiză a situației economice și o prognoză până la sfârșitul anului.

"Situația economică și financiară nu evoluează foarte bine. Deja asistăm la o retragere masivă de capital. Asta se observă și în ceea ce privește cursul valutar. Cererea de euro este mult mai mare decât cererea de monedă locală. Nu este doar în România. Este o situație regională, ceea ce înseamnă că sunt foarte multe fonduri de investiții care retrag banii (euro) din țările emergente. Rămâne de văzut pentru ce. O fac din prudență? Pentru că nu știu care va fi situația ulterioară, având în vedere anunțurile BCE, care spun că revenirea economică în Europa va dura doi ani sau o fac pentru că au nevoie de capital lichid pentru a investi în active ieftine?", a spus Adrian Câciu.

Pericolul înstrăinărilor activelor ieftine

"Pericolul acelor legi, de la noi, care permit înstrăinarea unor active, nu e vorba numai de România, e aceea că în situații de criză activele societăților scad ca valoare. Cei care au bani lichizi, care dispun de cash, vin și investesc și cumpără ieftin. Acesta este și fenomenul pe care îl trăim acum, prin această retragere de capital. Pe de o parte este posibil să asistăm la o contracție ușoară a lichidității pe piața.

Asta îngreunează bunul mers al afacerilor pentru că nu se mai găsesc foarte ușor bani și poate afecta și locurile de muncă, nu într-un mod atât de drastic, dar adaugă la ceea ce era minusul economic care exista deja din trimestrele 1, 2, 3 și chiar 4. Criza economică din 2009 ne-a făcut mai prudenți și mai puternici. Și ca indivizi, oamenii sunt mai capitalizați dar și companiile sunt mai puternice. Dar riscurile sunt destul de mari. Uitați-vă ce se întâmplă. Nu vin banii europeni. Toată lumea se lăuda că vin banii europeni. De fapt, pentru acel miliard de euro pentru IMM-uri nici măcar nu s-a semnat contractul între Ministerul Economiei și Ministerul Fondurilor Europene, în așa fel încât Ministerul Economiei să aibă disponibil acest miliard de euro pe care să-l dea", a conchis economistul.   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel