Data publicării:
• CE ne-a avertizat că nu ne mai dă fonduri europene. ”S-au mințit singuri, crescând inflația”/ ”În an electoral, este sinucigaș să faci asta”
Comisia Europeană ar fi notificat România că riscă să piardă fonduri europene dacă nu se încadrează în deficitul bugetar de 4,4%.
Marcel Boloș, primul care a ieșit în spațiul public să vorbească despre eliminarea facilităților fiscale, la scurt timp după preluarea mandatului de la Ministerul de Finanțe, a fost cel care a prezentat avertismentul în ședința PNL din urmă cu o zi. El le-ar fi transmis liberalilor avertismentul, conform cu regulamentul european. Dacă România nu se va încadra în ținta de deficit, Comisia Europeană va prezenta Consiliului o propunere de suspendare a angajamentelor plăților (total/parțial). Această propunere ar urma să se facă dacă CE consideră că statul membru nu a luat măsuri eficiente pentru a-și corecta deficitul excesiv.
Analistul economic Adrian Negrescu vede drept cea mai bună variantă în reducerea cheltuielilor statului: ”La bunuri și servicii avem o ordonanță dată pentru reducerea cheltuielilor cu 10%, dintr-un foc aici poți să tai undeva la 2 miliarde de lei. Cheltuielile cu personalul au crescut cu 9%, se pot reduce, nu avem nevoie de 1,4 milioane de bugetari. Mai e un element important: evaziunea fiscală! Știți cât înseamnă? Între 16 și 19 miliarde de euro anual! Din banii aceștia, dacă ar reuși ANAF-ul și celelalte instituții să aducă la lumină niște afaceri care se desfășoară ilegal, am avea bani să plătim tot ce avem nevoie în economia românească, să nu mai creștem taxele” a spus economistul la Antena 3. El consideră că decidenții ”nu au mințit, ci s-au îmbătat cu apă rece, profitând de inflația din 2022, când da, încasările au crescut cu 20 și ceva la sută, pentru că a fost inflație, au crescut prețurile la energie și gaze de au explodat prețurile în România. Statul a adunat mai mulți bani la buget și se simțea cu buzunarele pline”. Concluzia lui Adrian Negrescu a fost că ”s-au mințit singuri, crescând inflația”.
Analistul politic Bogdan Chirieac atrage atenția că pentru ”exercițiul 2021 - 2027, România trebuia să fi absorbit jumătate din bani, dar nu s-au terminat ghidurile prin care urmează să demarezi proiectele ca să obții finanțare de la UE”, considerând că până la sfârșitul anului cu siguranță nu vor fi gata ghidurile la toate axele de finanțare”. Bogdan Chirieac a mai spus că există o soluție facilă la care speră să se opună Marcel Ciolacu, respectiv majorarea de taxe și impozite: ”Se vehiculează o nouă lovitură cumplită pentru IMM-uri”. De asemenea, se vorbește despre creșterea TVA la 22%. ”Nu vor să pună mâna sub nicio formă pentru reducerea cheltuielilor bugetare, probabil că nici nu pot - în an electoral este sinucigaș să faci asta” mai spune analistul. Gaura bugetară ar fi putut fi acoperită cu banii din PNRR, dar, în lipsă de proiectele care condiționează fondurile, nu se primesc respectivii bani sau primim mai puțin, în cel mai bun caz.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News