Ce mister ascunde Ochiul Saharei
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Privit de sus, Ochiul Saharei seamănă cu un crater imens de impact aflat în mijlocul deșertului Sahara din Mauritania. Dar ce se ascunde, de fapt, în spatele acestui "crater"?

Având un diametru de 50 de kilometri și fiind formată dintr-o serie de ondulații uniforme, această anomalie asemănătoare unui crater este, de fapt, în întregime terestră. Formațiunea geologică străveche a fost folosită în 1960 de astronauții Gemini ca punct de reper. Geologii au crezut inițial că Ochiul Saharei, numit și Structura Richat, este un crater de impact uriaș. Cu toate acestea, studii ulterioare asupra rocilor sedimentare care alcătuiesc domul central au datat formațiunea la sfârșitul Proterozoicului, între un miliard și 542 de milioane de ani în urmă, potrivit IFL Science. De remarcat că unii oameni cred în continuare că structura reprezintă, de fapt, rămășițele orașului Atlantida, deoarece se spune că forma sa circulară seamănă cu terenul descris de Platon.

Cum s-a format

Este foarte probabil ca structura să se fi format printr-un proces numit „pliere”, creând ceea ce se numește un anticlinal simetric. Totuși, într-o lucrare din 2014, publicată în Journal of African Earth Sciences, cercetătorii au propus o explicație cu totul diferită pentru formarea Ochiului. Prezența rocilor vulcanice ar sugera dovezi ale faptului că rocile topite au fost împinse la suprafață, creând forma de dom, înainte să fie erodate în inelele pe care le vedem astăzi. Lucrarea a propus că separarea supercontinentului Pangeea ar fi putut juca un rol în aceste formațiuni vulcanice și schimbări tectonice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel