Ce metodă a găsit China pentru a stimula creșterea natalității. Țara riscă să ajungă la o populație vârstnică de peste jumătate de miliard până în 2050
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik
China a eliminat legea copilului unic după 37 de ani de la implementare, însă acest lucru nu a dus la creștere vizibilă a natalității.

Timp de zeci de ani, cuplurile din China au fost limitate la un singur copil, dar, având în vedere că populația sa în vârstă va ajunge la peste jumătate de miliard de vârstnici până în 2050, țara asiatică ia acum măsuri drastice pentru a stimula scăderea ratei natalității.

China se confruntă în acest moment cu un dezastru demografic, ceea ce reprezintă o criză pentru economie, deoarece numărul persoanelor tinere este foarte mic, în comparație cu cel al adulților. Astfel, cenzura chineză este una dintre metodele prin care autoritățile încearcă să creeze idea de o societate ideală și vor retrage din spațiul online acele videoclipuri scurte care înfățișează familii chineze nefericite, cu povești despre soacre dificile și exigente, dar și despre soți leneși, scrie Sky News.

Potrivit sursei menționate, teama guvernului chinez este că aceste videoclipuri, devenite foarte populare pe rețelele sociale vor descuraja și mai mult tinerii din China să își întemeieze familii. Astfel, sute de videoclipuri de pe platformele online Douyin, versiunea chinezească a TikTok, și Kuaishou, au fost eliminate.

O declarație oficială postată de guvern pe platforma de socializare chineză Weibo afirmă că aceste programe provoacă ”emoții extreme” și ”amplifică și exagerează conflictele”, în special relațiile dintre soacră și noră.

Legea copilului unic, eliminată după 37 de ani

În 2016, politica privind copilul unic, introdusă în 1979, a fost eliminată, iar chinezii au acum voie să aibă până la trei copii. Însă în ciuda acestui lucru, ratele natalității sunt în continuare în scădere, iar țara este pe cale să aibă o populație vârstnică de 520 de milioane de persoane până în 2050.

Tinerii spun că întemeierea unei familii este prea costisitoare, dar și că se bucură de libertatea lor, așa că nu este de mirare faptul că autoritățile chineze recurg la cenzurarea imaginilor cu familiile certate și înlocuirea acestora cu videoclipuri cu familii în care este prezentă armonia.

Citește și:  România ar putea reduce concediul de creștere copil, la cererea OCDE. Psihologul Leca: O nouă manipulare. Femeia face compromisuri foarte mari

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel