Data actualizării:
Data publicării:

Ce mâncăm dacă ținem intermittent fasting. Cori Grămescu, meniu: "Poate fi, ocazional, o opțiune bună"

Autor: Ema Apostu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates, a oferit un exemplu de meniu pentru cei care urmează intermittent fasting -ul (postul intermitent).

"Meniul intermittent fasting poate fi o soluție pentru persoanele care nu au nevoie de un număr mare de mese și preferă să mănânce o cantitate mai mare de mâncare la o masă.

PRÂNZ

roșii cherry 200g

salată de vinete 34g

telemea de vacă light 150g

bresaola 50g

măsline generic 18g

pâine neagră 60g

TOTAL = 680 kcal 

CINĂ

murături asortate 200 g

mălai 60g

somon 180 g

ulei de floarea soarelui 11g 

TOTAL = 730 kcal 

În slăbire tot trebuie respectate țintele de deficit caloric, iar acest gen de meniu are niște limitări pentru persoanele cu probleme digestive. Este însă o dietă care capătă popularitate și poate fi, ocazional, o opțiune bună pentru a reduce food noise sau restricțiile alimentare obositoare", a scris Cori Grămescu pe Facebook.

Vezi și: Ce băuturi se pot consuma în timpul postului intermitent. Vasi Rădulescu: ”Te ajută enorm ca să reduci senzația de foame”

"Merită, oare, efortul?"

Cori Grămescu a vorbit, în urmă cu ceva timp, despre intermittent fasting.

"În ultimii ani, intermittent fasting a fost intens promovat ca soluție universală pentru slăbire, scăderea rezistenței la insulină, longevitate, fertilitate și chiar pentru făcut clătite. În realitate, puține dintre aceste aspecte sunt demonstrate științific.

Un meniu în care mesele sunt limitate într-un interval orar determinat poate contribui la reducerea rezistenței la insulină, dar acest lucru funcționează cu adevărat doar dacă mesele din dietă sunt echilibrate, cu un aport crescut de fibre și proteine, și cu un aport moderat de glucide concentrate și grăsimi.

Pentru slăbire, este însă nevoie de deficit caloric și de respectarea proporțiilor de proteine/glucide, indiferent de numărul de ore care trec între mese. În plus, pe termen lung nu au fost observate îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește ritmul de slăbire în cazul meniurilor de tip intermittent fasting comparativ cu meniurile cu intervale constante de hrănire. Merită, oare, efortul?

"Nu este o dietă minune și nu întotdeauna este o opțiune bună pentru femei"

Longevitatea este un topic activ discutat, însă, în afară de datele referitoare la meniurile cu influență mediteraneană, care se bazează pe multe legume, fructe, pește oceanic de captură și cereale neprocesate, coroborate cu activitate fizică constantă și un aport caloric moderat, nu există alte informații concludente din punct de vedere științific.

Cât despre fertilitatea feminină, aceasta necesită o compoziție corporală corectă, cu o musculatură adecvată și un procent de grăsime corporală în parametri optimi, precum și un stil de viață care să promoveze echilibrul hormonal, ceea ce nu este neapărat o consecință a meniurilor de tip intermittent fasting.

Concluzia? Nu este o dietă minune și nu întotdeauna este o opțiune bună pentru femei. Dacă ai hipotiroidism, bilă leneșă, probleme cu colesterolul sau colon iritabil, nu ar trebui să urmezi o dietă de tip intermittent fasting", a explicat Cori Grămescu pe Facebook.

Vezi și: Postul intermitent. Bilic: Fasting-ul este o soluție rapidă de a slăbi. Se topesc depozitele de grăsime

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel