Data publicării:

Ce legătură există între cancerul de sân și osteoporoză

Autor: Elena Aurel | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Cancerul de sân este una dintre cele mai frecvente tipuri de tumori, iar din cauza tratamentelor, și a efectelor secundare asociate acestora, riscul de a dezvolta osteoporoză poate crește. Această situație se poate întâmpla indiferent de vârstă.

Tot mai multe femei sunt diagnosticate cu cancer de sân, una dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la femei. Cu toate acestea, cancerul de sân nu este singura afecțiune îngrijorătoare, ci există și o altă boală, cu o prevalență crescută în timpul menopauzei: osteoporoza, care face oasele foarte fragile.

Aceasta provoacă fracturi și nu se leagă doar de menopauză, ci și de cancerul de sân. Se pare că diagnosticul acestei boli poate afecta sănătatea osoasă chiar și la vârste fragede.

Inhibitorii de aromatază și riscul de a primi diagnosticul de osteoporoză

Cercetările efectuate în ultimii ani cu privire la cancerul de sân au permis dezvoltarea unor noi tratamente eficiente pentru paciente. Unul dintre acestea este legat de inhibitorii de aromatază, care acționează prin reducerea nivelurilor de estrogen și au obținut rezultate foarte promițătoare în tratarea cancerului de sân. Cu toate acestea, acești inhibitori au și efecte secundare.

Printre aceste efecte secundare, se evidențiază osteoporoza, deoarece, deși acest tratament este destinat femeilor aflate în postmenopauză care suferă de cancer de sân, se poate întâmpla ca afecțiuni precum osteoporoza să apară și să afecteze calitatea vieții.

De fapt, doctorița María Cortés Berdonces, coordonatoarea Grupului de Metabolism Mineral al Oaselor al Societății Spaniole de Endocrinologie și Nutriție (SEEN), explică că "osteoporoza reprezintă o problemă importantă de sănătate publică, iar consecința sa, fractura, are un impact semnificativ asupra calității vieții pacientului și asupra morbidității și mortalității". Prin urmare, cunoașterea factorilor care pot declanșa osteoporoza ajută la luarea măsurilor de precauție.

Glucocorticoizii utilizați pentru cancerul de sân ca factor de risc

Un alt motiv pentru care cancerul de sân poate crește riscul de osteoporoză se datorează utilizării de glucocorticoizi, așa cum indică Societatea Spaniolă de Reumatologie (SER). Unele articole susțin că "osteoporoza indusă de GC este a treia cauză cea mai frecventă a osteoporozei".

Utilizarea acestor medicamente este adesea crucială pentru obținerea unei mai bune răspunsuri după aplicarea tratamentului corespunzător pacientei. Cu toate acestea, este important să se evalueze raportul riscuri-beneficii, deoarece sănătatea oaselor poate fi afectată.

Insuficiența ovariană prematură și relația sa cu apariția osteoporozei

Potrivit Asociației Spaniole împotriva Cancerului (AECC), "40% dintre femeile cu vârsta sub 40 de ani și 76% dintre cele cu vârsta peste 40 de ani pot dezvolta menopauză după ce primesc chimioterapie." Această situație le predispune la apariția insuficienței ovariene premature, ceea ce crește riscul de dezvoltare a osteoporozei.

Nu putem uita că în timpul menopauzei (fie ea precoce sau nu), nivelurile de estrogen scad, ceea ce poate declanșa osteoporoza. Deși acest lucru nu se întâmplă întotdeauna la toate femeile, este un risc care trebuie luat în considerare. Mai ales în cazurile în care menopauza apare după tratamentul pentru combaterea cancerului de sân. Deși acest lucru are beneficiile sale, se pare că poate afecta și sănătatea oaselor, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel