Ce le este interzis sportivilor ruși și belaruși la JO de la Paris 2024
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Sportivii ruși și belaruși vor concura la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 sub statutul de "Sportiv neutru individual".

Decizia vine în urma invaziei Rusiei în Ucraina, susținută de Belarus, din februarie 2022, care a determinat Comitetul Internațional Olimpic (CIO) să recomande interzicerea participării sportivilor ruși și belaruși la evenimente sportive internaționale.

În ianuarie 2023, CIO și-a exprimat intenția de a permite acestor sportivi să concureze sub statut neutru, similar modului în care jucătorii de tenis ruși și belaruși participă la turneele ATP, WTA și Grand Slam, fără a menționa naționalitatea lor. Ulterior, în octombrie 2023, Comitetul Olimpic Rus a fost suspendat complet de CIO după ce a integrat organizațiile sportive regionale ucrainene din Donețk, Herson, Luhansk și Zaporizhzhia.

Dezbaterea privind participarea sportivilor ruși și belaruși la Jocurile Olimpice a fost intensă, în special în contextul îngrijorărilor exprimate de sportivii ucraineni. Totuși, Comitetul Executiv al CIO a decis că ar fi nedrept să pedepsească sportivii doar pe baza pașapoartelor lor, permițându-le astfel unora să concureze la Paris în condiții stricte.

Condiții stricte de participare

Sportivii cu pașaport rus sau belarus vor concura sub denumirea de "sportiv individual neutru", abreviată AIN (Athlètes Individuels Neutres în franceză). Aceștia vor fi eligibili să participe doar dacă îndeplinesc criteriile de eligibilitate stabilite de CIO și federațiile internaționale (FI).

Conform CIO, "sancțiunile împotriva celor responsabili pentru război, statele și guvernele Rusiei și Belarusului, rămân în vigoare pentru Jocurile Olimpice Paris 2024". Astfel, nu vor fi afișate steaguri, imnuri, culori sau alte simboluri ale acestor țări la Jocurile Olimpice.

Echipamentul sportivilor neutri nu a fost încă dezvăluit, dar există speculații că aceștia ar putea purta culorile turcoaz ale noului steag AIN sau echipament sportiv de bază. De asemenea, un imn fără versuri a fost comandat pentru ceremoniile de premiere.

Deși sportivii AIN pot câștiga medalii olimpice, rezultatele lor nu vor fi incluse în clasamentul națiunilor. De asemenea, aceștia vor fi excluși din parada delegațiilor la ceremonia de deschidere, fiind considerați sportivi individuali și nu o echipă.

Evaluarea eligibilității

În martie 2024, CIO a creat Comisia de evaluare a eligibilității sportivilor individuali neutri (AINERP) pentru a analiza eligibilitatea fiecărui sportiv rus sau belarus. AINERP utilizează diverse surse de informații, inclusiv liste oficiale ale sportivilor afiliați cluburilor sportive ale forțelor militare și de securitate din Rusia și Belarus.

Sportivii care sprijină activ războiul sau au contracte cu armata rusă sau belarusă sau cu agențiile naționale de securitate nu vor fi eligibili să participe. Aceeași regulă se aplică și personalului de sprijin.

Lista sportivilor invitați

Mai jos sunt sportivii ruși și belaruși care au fost invitați să participe la Jocurile Olimpice de la Paris 2024:

Ciclism, șosea:
  - Rusia: Tamara Dronova, Alena Ivancenko, Gleb Siritza
  - Belarus: Hanna Tserakh

Gimnastică, trambulină:
  - Rusia: Anzhela Bladtceva
  - Belarus: Ivan Litvinovich, Viyaleta Bardzilouskaya

Taekwondo:
  - Belarus: Georgiy Gurtsiev

Haltere:
  - Belarus: Siuzanna Valodzka, Yauheni Tsikhantsou

Lupte:
  - Rusia: Nachin Mongush, Shamil Mamedov, Arslan Bagaev, Abdulla Kurbanov, Alan Ostaev, Magomed Murtazaliev, Natalya Malysheva, Alina Kasabieva, Elizaveta Petliakova
  - Belarus: Abubakar Khaslakhana

Canotaj:
  - Belarus: Yauheni Zalatý, Tatsiana Klimovich

Tir:
  - Belarus: Darya Chuprys, Aliaksandra Piatrova

Tenis:
  - Rusia: Daniil Medvedev, Roman Safiullin, Ekaterina Aleksandrova, Mirra Andreeva, Pavel Kotov, Diana Shnaider, Elena Vesnina
  - Belarus: Victoria Azarenka (inițial acceptată, ulterior declinată)

Canoe:
  - Rusia: Aleksei Korovashkov, Zakhar Petrov, Olesia Romasenko
  - Belarus: Uladzislau Kravets, Yuliya Trushkina

Judo:
  - Rusia: Valerii Endovitskii, Elis Startseva, Dali Liluashvili, Makhmadbek Makhmadbekov
  - Belarus: Alina Zmushka, Ilya Shymanovich, Anastasiya Shkurdai

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel