Ce le doriți coloneilor care nu pot să meargă drept, fără repetiție
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a declarat, în 21 octombrie, că la parada de 1 Decembrie manifestaţiile nu vor avea o amploare deosebită, din cauză că e austeritate, iar costurile sunt foarte mari. Chiar peste 1 milion de euro. Nu pot să spun că m-am bucurat, dar nici rău nu mi-a părut. Pentru patru sute de spectatori, care vin pe 1 Decembrie la Arcul de Triumf, la defilare, zeci de mii de oameni înțepenesc în trafic trei-patru zile. Ambuteiaj, nervi, paralizarea traficului pe principala axă de transport a Capitalei.

Ziua de 1 decembrie trebuia sărbătorită la Alba Iulia, nu în București, dar oficialitățile au vrut să fie mai aproape de Televiziune (la începutul anilor 90 era una singură, pe Calea Dorobanților).

De fapt, Ziua Națională ar fi putut fi 9 Mai, adică Ziua Independenței. În afară de noi, o singură țară din emisfera nordică își mai cheamă cetățenii la serbări populare, în stradă, în toiul iernii. Decizia nu a fost motivată de patriotism, ci de politicianism: 9 Mai era periculos de aproape de Ziua Monarhiei (Regele nici nu era primit în țară, la acea vreme), iar un partiduleț naționalist, aflat în arcul Puterii, dorea să-și satisfacă electoratul anti-maghiar.

Accept că asta e soarta: românii nu se pot bucura împreună, la iarbă verde, de ziua lor, trebuie să înghețe jumătate de oră, la o defilare, într-o perioadă când îi așteaptă, în case sau cluburi, petrecerile de Sf. Nicolae, Crăciun, Revelion și Sf. Ion.

Până la urmă, înclin să cred că nu se poate altfel: militarii nu nimeresc pasul de defilare, în linie dreaptă, fără trei zile de repetiții la Șosea. Poate îi sperie copii cu stegulețe și foșnetul copacilor din Parcul Herăstrău, așa că trebuie să se familiarizeze cu peisajul. Poate riscă să se rătăcească pe un drum de 500 de metri, în linie dreaptă și trebuie să vină în recunoaștere.

Dar de ce nu repetă noaptea, măcar două din cele trei zile? Le este teamă de întuneric? Bulevardul e luminat ca ziua. De ce nu au repetat duminică și sâmbătă, când traficul e mai redus?

Sper că au avut parte de un somn liniștit, în acest week-end, toți șefii glorioasei Armate care nu poate merge drept fără repetiții. Tare mi-e că nu vor pune geană pe geană în zilele ce vin, fiindcă vor sughița non-stop, în vreme ce sute de mii de oameni îi pomenesc, pe ei și familiile lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel