Ce interese are "viitorul țării". Sondajul care ne spune cum gândesc tinerii
Data publicării:
Autor: Cristina Alexandrescu
WhatsApp
tineri-somaj
tineri-somaj
Un procent de 76% dintre tinerii români cu vârste de până în 35 de ani ar vota dacă mâine ar fi organizate alegeri, indică un studiu lansat vineri, realizat în perioada 15 - 21 februarie de AudienceNet, la solicitarea Fundaţiei Stânga Democratică şi a Fundaţiei Europene de Studii Progresiste. 

Întrebaţi care ar fi factorii-cheie care contribuie la decizia de vot, 79% dintre cei chestionaţi au făcut referire la ceea ce cred/ cunosc despre liderii fiecărui partid, 77% la ceea ce cred/ cunosc despre candidaţi, 75% la vizionarea/ auzirea interviurilor cu candidaţii, 71% la ştiri/ treburi curente la televizor.

Dacă ar trebui să îşi înceapă propria campanie politică, 56% dintre tinerii intervievaţi ar folosi reţele sociale, precum Facebook, Twitter, 50% au spus că ar apărea la radio şi la tv, iar 41% au menţionat că ar ţine o demonstraţie paşnică. Conform studiului, 82% dintre tinerii chestionaţi se declară în general fericiţi cu viaţa lor; 85% au susţinut că sunt optimişti în ceea ce priveşte viitorul lor. 10% dintre ei sunt foarte interesaţi de politică, iar 22% destul de interesaţi.

Un procent de 92% dintre tineri sunt foarte şi destul de interesaţi de muzică, 91% de film, 88% de noi tehnologii, 85% de folosirea de social media, 81% de cinema, 77% de citit, 75% de gătit. Potrivit studiului, să te interesezi de politică nu este văzut de respondenţi ca fiind important, acest lucru situându-se pe locul 17.

Primele poziţii în ordine importanţei sunt: să fii fericit, să ai timp liber, să fii liber să faci şi să spui ce doreşti, să fii sănătos, să petreci timp cu familia, să faci bani, să-şi facă vocea auzită, etc.

56% dintre respondenţi cred că generaţia tânără este mai puţin interesată de politică decât generaţia părinţilor şi bunicilor lor. Un procent de 8% dintre intervievaţi au declarat că au luat parte la întâlniri politice, 19% - la proteste/ demonstraţii, 24% - la evenimente/ întrevederi religioase.

De asemenea, 28% dintre respondenţi sunt încrezători că ei şi colegii lor se pot face auziţi, 84% sunt de părere că opiniile tinerilor sunt ignorate în mare măsură de majoritatea politicienilor. 53% cred că majoritatea politicienilor sunt mai preocupaţi de oamenii mai în vârstă decât de cei mai tineri, iar 60% sunt de părere că majoritatea politicienilor vor să controleze şi să îi restricţioneze pe tineri. Totodată, 91% dintre respondenţi indică starea mediului drept factor ce afectează viitorul calităţii vieţii, tot 91% - accesul la educaţie, 90% - situaţia economică a României, 89% - situaţia economică globală.

Europarlamentarul Victor Negrescu, preşedintele Fundaţiei Stânga Democratică, a precizat că studiul despre atitudinea tinerilor din România a fost realizat pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de peste 1.000 de tineri cu vârste între 15 şi 34 de ani, marja de eroare fiind de plus/ minus 3%. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel