Data publicării:

Ce înseamnă ”tiriplici“, cuvântul folosit de Ciolacu. Ana Iorga: Cuvintele se transformă și ajung să însemne ceva ironic doar pe baza sonorizării

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Captură Antena 3
Captură Antena 3

Jurnalista Ana Iorga a lămurit ce înseamnă cuvântul „tiriplici“.

Jurnalista Ana Iorga a intervenit la emisiunea moderată de Berta Popescu, la Antena 3, și a comentat termenul „tiriplici“, folosit luni de Marcel Ciolacu:

„În primul rând, m-am uitat în dicționar și nu l-am găsit în DEX. Avem o definiție care e dintr-un dicționar de termeni din argou. Prin urmare, e un limbaj mai lapidar, e un cuvânt peiorativ, iar tiripliciul e o persoană lipsită de importanță, inofensivă, un om de rând. Nu e de bine, deci, ce a spus Marcel Ciolacu, pentru că, așa cum a spus: M-am săturat să apară tot felul de tiriplici care-și dau cu părerea după ce au distrus România. Destul de acidă această afirmație.

Tiriplici este un cuvânt din turcă. Tiriplic sună ca ișlic, care nu avea nimic peiorativ. Acolo înseamna „fir de bumbac“ și, culmea culmilor, „a merge tiriplic“ înseamnă „a merge perfect“. Nu merg lucrurile perfect, se pare, în coaliție. Acum, dacă ne gândim cum a ajuns un termen din turcă în argou, să știți că, de multe ori, lucrurile se transformă și ajung să însemne ceva ironic doar pe baza sonorizării. „Tiriplici“ seamănă cu „mâncărici“, cu„păcălici“, deci e destul de ușor să ajungă termen peiorativ un cuvânt nevinovat din turcă. Totuși, nu e așa o mare acuzație, ci e mai degrabă ceva amuzant“, a conchis Ana Iorga.

 

Cota unică vs. impozitarea progresivă. Marcel Ciolacu: M-am săturat să apară tot felul de tiriplici care-și dau cu părerea după ce au distrus România

 

Marcel Ciolacu, liderul PSD, spune că au venit la guvernare într-un moment dificil pentru România și pentru Europa, din cauza crizelor suprapuse: pandemie, criză energetică și război. 

”Am pornit după doi ani de guvernare de dreapta” atrage el atenția, punctând că primul guvern de dreapta din cei doi ani a gestionat ”cel mai prost din lume” pandemia: ”prioritățile de atunci erau să dăm sute de milioane unor oameni de afaceri pe care nu i-au plătit alți patru sau cinci prim-miniștri înainte”. ”A urmat o coaliție și mai mare de dreapta, care a făcut vreo 200 de miliarde de lei împrumuturi, cât a făcut România în 21 de ani” a acuzat el în continuare. ”Anumiți trecători au semnat contracte de aproape 1 miliarde de euro pentru vaccinuri care nu ne trebuiesc. Și dacă ne-am vaccina toată populația României de acum încolo în următorii 50 de ani, oricum nu le-am fi sfârșit” a susținut el, acuzând și liberalizarea ”haotică” la prețul energiei într-un moment-cheie al crizei economice și al contextului internațional. ”A dus la o inflație record în România și la un lanț de scumpiri fără precedent în ultimii 30 de ani. Acesta este contextul în care a intrat PSD la guvernare” a spus el. 

”Avem un Cod Fiscal cu excepții de 64 de miliarde de lei”

Asumându-și discuția asupra Codului Fiscal din coaliție, Marcel Ciolacu spune că tot efortul din pandemie a fost pe umerii celor cu venituri mici. ”Cel mai scump preț l-au plătit cei cu boli cronice” a afirmat el. ”Este evident că statul trebuie să intervină. Avem un Cod Fiscal cu excepții de 64 de miliarde de lei, nu se mai poate continua. Nu o spune numai Marcel Ciolacu, o spun toți finanțiștii și, mai nou, auditorii externi” afirmă liderul PSD, considerând discuțiile absolut necesare. 

”Le urăm succes”

”Codul Fiscal arată ca-n Evul Mediu când Papa emitea anumite bule unor oameni în urma unor privilegii. Sunt excepții peste excepții. Jocuri de noroc impozitate cu 1%, companii impozitate cu 1%, alte companii cu un angajat 1%, nu se poate continua într-un stat normal cu așa ceva. Va trebui să decidem: Dorim să facem această schimbare? PSD e partener. Nu dorim să o facem? Le urăm succes, să vină cu variantele cele mai bune pentru România” a fost declarația lui Marcel Ciolacu. 

”Eu am în continuare un dialog cu tot mediul de afaceri. Eu vorbesc despre principii. Vrem să le respectăm și să creăm ceva normal sau vrem, în continuare, prin bule papale și prin influențe asupra unor oameni politici să avem în continuare niște privilegii? Ne dorim o societate normală, justă sau vom continua să fim pompierii de serviciu? Eu nu-mi doresc acest lucru și nici PSD!” spune liderul PSD, care face apel la ceva predictibil. 

”M-am săturat ca la fiecare discuție așezată să apară tot felul de tiriplici care vin și-și dau cu părerea după ce au distrus România și să spună ce se întâmplă și cum creionează ei viitorul luminos și cât de bună este cota unică, care nu mai există în România, e o mutație cu excepții” afirma Marcel Ciolacu (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel