Ce înseamnă ''stat de drept''. Ungaria lui Orban şi Polonia se țin TARE împotriva condiționării bugetului UE de ''statul de drept''
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Ungaria în continuare nu poate accepta clauza care condiţionează bugetul şi fondul de recuperare după coronavirus ale UE de respectarea statului de drept, a declarat vineri premierul Viktor Orban, adăugând că cele două chestiuni ar trebuie abordate separat, relatează Reuters.

Viktor Orban a respins propunerea de a exista o declaraţie explicativă ataşată la reglementări, care a determinat un înalt oficial guvernamental polonez să declare joi că Varşovia ar putea accepta pachetul propus de UE.

Vicepremierul polonez Jaroslaw Gowin a spus Polonia ar putea fi dispusă să renunţe la vetoul faţă de pachetul financiar de 1.800 de miliarde de euro al UE dacă liderii UE acceptă o declaraţia explicativă în privinţa legăturii dintre fondurile UE şi statul de drept.

VEZI ȘI Ungaria şi Polonia NU RENUNȚĂ! Orban şi Morawiecki, FRONT COMUN pentru blocarea bugetului UE

Totuşi, vineri, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Varşovia, Piotr Muller, a scris pe Twitter că poziţia Poloniei de a se opune condiţionării fondurilor UE de respectarea statului de drept rămâne neschimbată.

Ungaria și Polonia, front comun împotriva bugetului UE

Ungaria şi Polonia blochează de săptămâni viitorul buget pe şapte ani al UE şi fondul de dezvoltare pentru perioada de după criza pandemică, împiedicând astfel ca fondurile să ajungă la statele membre, unele având mare nevoie de bani în contextul crizei economice.

'Pentru noi, această soluţie, de a ataşa o declaraţie ca un bileţel lipit de o bucată de hârtie pentru a-ţi aminti de ceva, nu va funcţiona', a spus vineri Orban la postul public de radio.

'Ungaria insistă în continuare ca cele două lucruri să fie separate', a adăugat el. Budapesta şi Varşovia, care au fost criticate în ultimii ani la Bruxelles pentru ceea ce se consideră a fi o diminuare a standardelor democratice, au afirmat că vor acţiona şi vor vota împreună în privinţa chestiunii statului de drept, iar Orban a precizat că va respecta această înţelegere.

VEZI ȘI Polonia ține în șah UE, după ce a blocat bugetul împreună cu Ungaria. Noi revendicări la adresa Bruxellesului

El a mai spus că nu e nicio grabă să se ajungă în acest an la un acord privind bugetul UE, adăugând că dacă UE nu va avea o înţelegere până în ianuarie, atunci va avea una mai târziu. 'Lăsaţi neschimbat statu-quoul şi totul va merge simplu şi rapid', a declarat Orban, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel