Ce înseamnă numele Ștefan și Ștefania. Ce trebuie să știi dacă porți acest NUME sau dacă vrei să i-l pui copilului tău
Ce înseamnă, de fapt, numele Ștefan.
Pe 27 decembrie este serbat Sfântul Ștefan și chiar dacă este un nume cunoscut și ales des de către părinți pentru copiii lor, puțini sunt cei care știu ce înseamnă.
În România, peste 500.000 de români îşi sărbătoresc onomastica luni, 27 decembrie, cu ocazia sărbătorii Sf. Arh. Ştefan. Este vorba despre 356.480 de bărbaţi şi 145.109 femei, potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.
La bărbaţi, cel mai des întâlnit prenume este Ştefan. Mai sunt următoarele derivate: Fane - 517, Fanel/Fănel - 8.276, Fanica/Fănică - 4.814, Istvan/Istvan - 32.738, Stefanel/Ştefănel - 3.507, Stefanus/Ştefănuş - 4, Stefanut/Ştefănuţ - 3.080.
Cele mai multe femei care îl au ca patron spiritual pe Sf. Ştefan poartă prenumele Ştefania - 116.283 de persoane. Printre femei se întâlnesc şi următoarele prenume: Fana - 304; Fanica/Fănica - 8.281, Fanuta/Fănuţa - 1.014, Stefana/Ştefana - 19.227.
Ce înseamnă numele Ștefan
Numele Ștefan vine din greacă, din cuvântul “Stephanos”, și din latină, din cuvântul “Stephanus” și înseamnă "Coroană de flori", "Încununat", "coroană, ghirlandă, cunună", cu care erau răsplătiți învingătorii în lupte.
Sfântul Ștefan este considerat pe scară largă ca primul martir al Bisericii creștine, primul mucenic condamnat de autorități.
Sfântul Ștefan a fost primul mucenic care a fost ucis pentru credință. Acesta a fost omorât cu pietre de farisei, iar înainte să moară Sfântul Ștefan a dat dovadă de iertare și a rostit rugăciunea: „Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta!”
În plus, Ștefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, ucenic care l-a urmat pretutindeni și care a asistat direct la toate minunile Lui.
Numele Ștefan amintește de firea nobilă, semnul bunătății și a dragostei absolute.
Se spune că persoanele cu numele Ștefan sunt creative, au o personalitate impresionantă și au o viziune largă asupra vieții. Își doresc să fie de ajutor, să iubească și să fie iubiți, caută sa aducă armonie și pace în mediul în care trăiesc. Asemenea lui Ștefan cel Mare și Sfânt, cei care poartă acest nume sunt un exemplu de tărie, curaj și credință, potrivit semnificatia-numelui.visele.ro.
Sfântul Ștefan 2021. Rugăciune puternică. ”Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta!
Printre rugăciunile către Sfântul Ștefan se numără:
„Ne-a răsărit el, primul mucenic, Ucis cu pietre, că era prea bun, Diacon tânăr, vrednic ucenic, De care Scrierile Sfinte spun… Nu a murit până n-a luminat, – Exemplu viu de rugăciuni fierbinţi -, Pe cei ce Raiul sfânt au căutat, Şi l-au găsit în oamenii cei sfinţi. Aşa ne luminează şi pe noi, Sfinte Ştefane, şi noi am greşit, Cum i-ai iertat pe oamenii cei răi, Te roagă lui Hristos necontenit; Te roagă pentru noi, cei păcătoşi, Ce azvârlim cu pietre în minuni, Să fim şi noi ca tine, credincioşi, Şi decât suntem, să fim… mult mai buni!”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News