Data actualizării:
Data publicării:

Ce înseamnă „Becali“, un nume foarte cunoscut în România, dar cu înțeles aproape pierdut în negura vremurilor

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Cercetătorul Gheorghiță Ciocioi a spus care e proveniența numelui „Becali“.

Gheorghiță Ciocioi, etnolog și publicist, a explicat care este proveniența „Becali“, foarte cunoscut în România datorită lui Gigi Becali și al verilor săi, Ioan și Victor Becali.

„Nume cu înțeles uitat

Becali

Nume binecunoscut la noi. Provenit din sudul Albaniei de astăzi. La origine, un termen turc, numirea turco-otomană a îndeletnicirii de băcan (negustor de produse alimentare, mărfuri mărunte de uz casnic, deținător al unui magazin de acest fel): bakkal. Într-o formă apropiată de cuvântul turcesc - întâlnit la toate popoarele balcanice. În dialectul aromân standard: bâcal/bâcâlă. În albaneză: bakall/bakálli. Sub infulență greacă (μπακάλη/ς -bakali/s), regional, în Corcea, Pleasa etc., becali (aromânii de aici obișnuiau să meargă la iernat cu turmele în Tesalia). Ajuns, din supranume, nume de familie (Băcanu', în tălmăcire românească).“, a scris etnologul și publicistul Gheorghiță Ciocioi pe Facebook.

Gheorghiță Ciocioi s-a născut 11 noiembrie 1964, în Plopi, județul Teleorman, și este un etnolog, publicist (membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România) și traducător român.

Doctor în filologie al Universității din București (cu o teză despre Jertfa zidirii în fondul baladesc nord și sud-dunărean. Corpusul baladei jertfei zidirii din spațiul slav sud-dunărean) și cu o specializare în antropologie culturală și folclor (Universitatea București), Gheorghiță Ciocioi este interesat, cu precădere, de spațiul etnologic și religios românesc, balcanic și slav (baladă, legendă, colind, hagiografie, mentalități, relațiile istorice dintre Patriarhia și Mitropolia de Târnovo și Țările Române și dintre Patriarhia Moscovei și cea a Constantinopolului, literatura medio-bulgară, cronica vieții religioase contemporane), publicând mai multe cărți și traduceri (peste 150 de titluri - din bulgară, medio-bulgară, rusă, sârbă, franceză, germană și spaniolă) pe tema dată.

În anii 2014-2015, a beneficiat, din partea Academiei Române, de o bursă de cercetare asupra baladei sud-dunărene (teren, arhive și biblioteci de la Sofia și Veliko Târnovo). În 2016-2021, a fost asociat (lector/conferențiar) la Universitatea București, Facultatea de Litere, catedra de „Etnologie”, unde a predat cursul „Mentalități și construcție culturală”.

Cine este Gigi Becali

Gigi Becali, unul dintre cei mai cunoscuți și controversați oameni de afaceri din România, s-a făcut remarcat prin personalitatea sa excentrică și prin implicarea sa în fotbalul românesc. Născut pe 25 iunie 1958 în comuna Zagna Vădeni, județul Brăila, Becali a acumulat o avere considerabilă în anii 1990, investind în diverse domenii, de la imobiliare până la agricultură. Totuși, celebritatea sa a atins noi culmi odată cu preluarea echipei de fotbal Steaua București (redenumită ulterior FCSB), pe care a transformat-o într-o forță dominantă în Liga I. Cu toate acestea, stilul său de conducere, adesea autoritar și impulsiv, a generat numeroase controverse și conflicte cu jucători, antrenori și oficiali ai federației de fotbal.

Dincolo de activitatea sa sportivă, Gigi Becali este cunoscut și pentru declarațiile sale publice adesea incendiare și pentru implicarea sa în politică. De-a lungul anilor, a fost membru al Parlamentului European și al Parlamentului României, reprezentând Partidul Național Liberal și Partidul Noua Generație. Comportamentul său nonconformist și viziunile sale conservatoare l-au plasat adesea în centrul atenției mass-media, atât pentru acte de caritate cât și pentru scandaluri legale. În 2013, Becali a fost condamnat la închisoare pentru mai multe infracțiuni, inclusiv dare de mită și abuz în serviciu, ceea ce a dus la un declin temporar al influenței sale. Cu toate acestea, el a reușit să revină în atenția publicului, menținându-și o prezență constantă în viața publică din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel