CE încadrează pensiile militarilor la speciale. Senatorul USR Pălărie: E problema lui Marius Budăi/ Răzvan Dumitrescu: Nu se poate așa ceva. Sunt de mizerie!
Despre pensiile ”speciale” ale militarilor s-a discutat în emisunea Ce se întâmplă a cărei invitat a fost senatorul USR, Ștefan Pălărie.
Vezi aici despre subiect: Pensiile militare sunt pensii speciale, spune Comisia Europeană
Iată discuția purtată cu reprezentantul USR, partidul său fiind cel căruia i se arogă meritele pentru elaborarea PNRR:
Răzvan Dumitrescu: Eu când văd că pensiile militarilor sunt considerate pensii speciale, adică încadrabile la pensia unui magistrat, sau la pensia unuia din ăla care la 45 de ani iese la pensie și după aia se apucă de video-chat... Nu se poate așa ceva. Pensiile militarilor sunt de mizerie față de celelalte, cum să le bagi la aceeași categorie de pensii speciale? Cine naiba, atunci când a redactat chestia asta în PNRR, nu s-a prins de această chestiune total diferită a pensiilor militarilor? Or să plece ăștia din armată, cu conflict în estul țării, pe capete.
Ștefan Pălărie: Deja se petrece lucrul acesta. Numărul de aplicanți pe noi poziții este în scădere. Interesul pentru MApN și MAI este în continuă scădere. PNRR-ul este o ocazie post pandemică de a se recupera din decalajul dintre țările civilizate, țările de vest, și țările care sunt mult în spate, cu multe probleme nerezolvate. Adică este un prilej de reformă care a venit la pachet cu modificări legislative și cu fonduri alocate pentru diferite scopuri. În segmentul pensiilor era o realitate cât se poate de tristă și atunci, și acum, și se pare că nu se vrea să se rezolve în niciun fel. Și anume: tu ai nevoie să revii la o stare de normalitate care să aibă principalul principiu de lucru cel al contributivității.
Răzvan Dumitrescu: Nicăieri în lume pensia militarilor nu este pe contributivitate. În toate țările NATO, pensiile militare nu au legătură cu contributivitatea. Aceste pensii nu aveau ce să caute în categoria pensiilor speciale.
Ștefan Pălărie: Acum, discuțiile acestea tehnice trebuie lămurite și rezolvate pe un proiect. Trebuie găsită o soluție.
Răzvan Dumitrescu: Dar Comisia Europeană zice NU.
Ștefan Pălărie: Asta e problema domnului Budăi.
Răzvan Dumitrescu: Problema e că dacă Comisia nu acceptă modificările pentru că așa am redactat noi documentul, pierdem banii toți.
Ștefan Pălărie: Documentul PNRR a venit și a spus foarte clar că e nevoie de reformă în domeniu.
Continuarea interviului poate fi urmărită în înregistrarea video de mai jos:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News