Data publicării:
Ce îi rezervă viitorul lui Prigojin după revolta care l-a sfidat pe Putin?
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat sâmbătă că șeful lui Wagner a fost de acord să plece în Belarus, ca parte a unui acord pentru a pune capăt revoltei sale armate, în timp ce acuzațiile împotriva lui pentru organizarea rebeliunii vor fi abolite. Peskov a adăugat că Vladimir Putin și dictatorul Alexandru Lukașenko au garantat siguranța personală a lui Prigojin.
Locația actuală a liderului Wagner nu este cunoscută. El a fost văzut ultima dată părăsind orașul rusesc Rostov-pe-Don, sâmbătă seara, cu mulțimi de oameni adunându-se în jurul lui pentru a-l felicita, scrie The Guardian.
Într-un mesaj audio înregistrat cu puțin timp înainte de plecarea sa din oraș, Prigojin nu a menționat nici un exil în Belarus, ci a spus în schimb că a ordonat trupelor sale să se întoarcă în taberele lor de câmp în zonele ocupate de ruși din estul Ucrainei, unde au luptat alături de soldații ruși obișnuiți.
De atunci, Prigojin a rămas neobișnuit de tăcut, având în vedere modul frecvent în care utiliza rețelele de socializare. Multe întrebări cu privire la viitorul său rămân fără răspuns.
Autoritatea și imaginea de sine a lui Putin au suferit daune puternice ca urmare a revoltei, iar prezența publică continuă a lui Prigojin ar putea submina și mai mult credibilitatea Kremlinului. Dar Prigojin este cunoscut ca fiind o figură nemiloasă și ambițioasă, iar unii observatori s-au întrebat dacă el se va mulțumi cu o pensionare anticipată în Belarus.
Este acesta sfârșitul grupului Wagner?
Prigojin a transformat grupul Wagner într-o forță de-a lungul anilor de intervenții în Africa, Orientul Mijlociu și, mai recent, Ucraina.
Dar sâmbătă, Kremlinul a făcut aluzie la dizolvarea grupului, Peskov afirmând că luptătorii care nu au luat parte la marș vor semna contracte cu Ministerul Apărării.
Putin a spus anterior că toate „unitățile de voluntari” ar trebui să semneze contracte până la 1 iulie, care să le aducă sub controlul ministrului apărării, Serghei Șoigu.
Peskov a adăugat că luptătorii Wagner care au luat parte la revoltă nu vor fi urmăriți penal, având în vedere „realizările lor de pe front”.
Pe măsură ce revolta lui Prigojin s-a desfășurat, pagina sa de afaceri de pe VK (inițial VKontakte), o platformă de socializare rusă, a fost închisă de autoritățile ruse. Mai multe centre de recrutare Wagner din toată țara au fost, de asemenea, închise.
În ciuda revoltei aparent eșuate și a declarațiilor lui Peskov, luptătorii Wagner păreau să fie într-o dispoziție de sărbătoare sâmbătă, când părăseau Rostov-pe-Don în uralele oamenilor de rând. Mai multe canale Telegram legate de Wagner au fost la fel de optimiste, sugerând că revolta și-a atins obiectivele.
Se crede că Prigojin este extrem de popular printre trupele sale Wagner și se spune că mulți dintre luptători îi sunt loiali personal. Un fost comandant Wagner a spus pentru Guardian că este „puțin probabil” ca mulți dintre soldați să se alăture armatei obișnuite ruse.
„Trupele Wagner nu vor lupta pentru armată”, a spus el, vorbind sub condiția anonimatului. „Este fie Wagner, fie nimic.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News