Data publicării:

Ce i-au spus tineri ”inteligenți, pregătiți, olimpici” Ralucăi Turcan: M-am îngrozit. I-am dus la Washington să vadă

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Politica
WhatsApp
FOTO: captura video
FOTO: captura video

Raluca Turcan, ministrul al Culturii, susține importanța cunoașterii istoriei Holocaustului și a impactului pe care l-a avut un ”curent simpatic” asupra omenirii.

Raluca Turcan, ministrul Culturii, a vorbit în cadrul evenimentului 2Day Ambassador, organizat de Complexul Educațional Laude-Reut, despre importanța înțelegerii Holocaustului, dar și despre distanța extrem de mică dintre un ”curent simpatic” și genocid.

”Cred cu tărie, și asta o spun fără nicio reținere, că educația și cultura construiesc cele mai solide fundații pentru societăți prospere, moderne, și în același timp modelează generațiile actuale, creează generațiile viitoare și ne fac să înțelegem cine vom fi cu adevărat peste ani.

Studiul și înțelegerea Holocaustului cred că reprezintă o datorie, o datorie pentru fiecare membru al societății și în același timp un antidot al gândirii critice și libere în fața unor fenomene îngrijorătoare de manipulare și dezinformare. 

Acestă dramă mondială ilustrează într-un mod dramatic, trist, exact ceea ce înseamnă pericolul prejudecăților, pericolul discriminării, al dezumanizării, precum și potențialul distructiv al violenței, în orice formă.

În egală măsură această dramă ne arată și fragilitatea noastră, a tuturor, în fața abuzului de putere, în fața fricii, a presiunii celor din jur și a indiferenței. Pentru ca România să nu mai fie niciodată victimă a acestor  pericole este vital ca liderii de mâine, adică dvs, mulți dintre cei din această sală, să creșteți într-un spirit al valorilor umaniste care protejează societățile libere și juste.

În România s-au făcut mulți pași înainte pentru înțelegerea Holocaustului. Faptul că astăzi studiem în școlile din România istoria Holocaustului este un demers extrem de corect și util pentru fiecare dintre dvs. În același timp mai avem încă datorii”, a declarat ministrul Culturii, Raluca Turcan, în cadrul evenimentului organizat la Camera Deputaților de Complexul Educațional Laude-Reut, în care a avut loc simularea procesului lui Adolf Eichmann, ofițer n*zist responsabil cu implementarea ”Soluției Finale”.

Motivul pentru care România are nevoie de un Muzeu al Holocaustului

”Iar ca ministrul al Culturii sunt preocupată să recuperat din aceste datorii. Una, principală, este aceea a realizării unui Muzeu al Holocaustului în România. 

S-a vorbit mult, s-au făcut pași înainte, dar uitându-mă în jur, am convingerea fermă că este nevoie de efortul fiecăruia dintre dvs, comun,  pentru a ajunge să avem într-un final un Muzeu al Holocaustului”, a declarat ministrul Raluca Turcan în plenul Camerei Deputaților.

Totodată, Raluca Turcan a ținut să sublinieze motivul pentru care dorește înființarea unui astfel de muzeu.

”Interacționez cu mulți tineri de vârsta dvs și la un moment dat, într-un grup de tineri inteligenți, pregătiți, olimpici, am auzit afirmații de genul nazismul nu a fost așa o dramă, că Holocaustul este un eveniment exagerat. M-am îngrozit și atunci am făcut un efort și împreună cu câțiva tineri din acel grup al fost la Muzeului Holocaustului de la Washington să vadă și să înțeleagă exact cum a apărut nazismul și cât de mare a fost drama acestei omeniri, 6 milioane de suflete pierdute.

Nu a fost o glumă și din păcate acel muzeu ilustra perfect că am plecat spre această nenorocire de la un curent simpatic, cu susținere a unor elite, a unor forțe importante din societate și am ajuns la genocid.

Ori, dacă voi veți înțelege exact această dramă și aceste pericole care planează asupra societăților moderne, sunteți primii, am convingerea, care veți reacționa împotriva lor”, a mai spus Raluca Turcan.

În plus, Raluca Turcan afirmă faptul că din funcția de ministrul al Culturii are câteva obligații morale pentru înțelegerea istoriei moderne a României.

”Fostele închisori comuniste să intre în lista indicativă UNESCO, astfel încât să știm exact ce s-a întâmplat, tot  împotriva unor elite. Elite, care de data aceasta, luptau pentru dreptate, pentru adevăr, pentru egalitate în drepturi. Și nu în ultimul rând, Muzeul Revoluției anti-comuniste de la Timișoara este un obiectiv important pentru care, în fiecare zi, urmăresc ca acest muzeu să devină realitate, există finanțare, dar procedurile ne-au dus la grave întârzieri.

Cred cu tărie că fiecare ar trebui să stângă eforturile, energiile, ca lucrurile bune să se întâmple în țară””, a mai spus Raluca Turcan, adăugând că activitățile precum cea de la Camera Deputaților, ”vor ajuta la o formare sănătoasă, astfel încât să ne puneți în siguranță în fața pericolelor”, dar și că ”abilitățile celor care simulează acest proces ar putea să devină un obicei de viață. Să vă documentați bine, să fiți temeinici, să găsiți informații credibile și juste, pentru că acestă conduită vă ajută în viitor, în formarea dvs”, a concluzionat ministrul Culturii.

Citește și: Titus Corlățean: Să izbăvim generațiile viitoare de flagelul războiului. Astăzi vedem că umanitatea nu s-a vindecat

Mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel