Ce i-a zis lui Alfred Bulai un oficial NATO: Ne apără sau nu în caz de război?
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
România va primi sprijin din partea NATO, în caz de război. / Foto: Pxhere
România va primi sprijin din partea NATO, în caz de război. / Foto: Pxhere
Invitat în platoul emisiunii "Nod în papură" la DCNewsTV, sociologul Alfred Bulai a povestit cum, cu ani în urmă, un oficial al NATO pe care l-a întâlnit într-o delegaţie i-a spus că sprijinul din partea Alianţei poate să constea, practic, în orice. Asta ar putea să însemne şi doar sprijin logistic, militar şi nimic mai mult, a dat de înţeles profesorul.

Acesta crede că România va beneficia, fără doar şi poate, de o formă de sprijin din partea NATO în caz de război, însă atrage atenţia că nu ar trebui să ne culcăm pe o ureche. "Am fost într-o delegaţie în anii '90, eram mai mulţi din Est. Un domn diplomat de la NATO ne-a dat nişte explicaţii. "Ştiţi ce scrie acolo în tratat? Că vom acorda sprijin. Ştiţi ce înseamnă asta? Sprijin înseamnă orice." "Inclusiv căşti de tablă!", a completat ironic Val Vâlcu. Pentru a-şi întări ideea, Bulai a adăugat: "Să ştiţi că e inteligentă toată treaba! Tocmai pentru că NATO n-are chef să se bage în toate războaiele care pot exista între parteneri. Ca dovadă, celebrul război al Malvinelor între Anglia şi Argentina când NATO nu s-a băgat. Deşi acolo a fost război în toată regula, nu o ciondăneală la graniţă. Din punctul acesta de vedere, NATO este o protecţie indiscutabil, dar asta nu înseamnă că putem să ne culcăm pe o ureche. Şi nu e vorba doar de situaţia de acum."

"China devine tot mai periculoasă. Nu mai sunt ăia de acum 30 de ani care imitau casetofoane!"

În discuţie s-a amintit şi de China despre care Bulai crede că începe, deja, să dea semne de putere geostrategică şi că, la un moment dat, ar putea avea rol cheie în conflictele militare de pe glob. "Lucrurile sunt foarte clare: se redesenează zonele de influenţă. Sau, cel puţin, se încearcă acest lucru. Rusiei i s-a luat tot ce avea zonă de influenţă. Dar să nu uităm de încă un agent important, China, care e tot mai periculoasă. Ăştia cu inteligenţa artificială nu mai sunt ăia de imitau casetofoanele de acum 30 de ani. N-or fi nici superfioroşi dar este indiscutabil - China a început să joace un rol geostrategic important." este părerea sociologului.

INSCOP: Românii au încredere în NATO

Peste 70% dintre români cred că NATO va apăra România, în contextul creşterii riscului producerii unui război în Ucraina, potrivit unui sondaj INSCOP Research. Întrebaţi dacă NATO va apăra sau nu România, în contextul creşterii riscului producerii unui război în Ucraina, 70,3% dintre români au răspuns afirmativ, în timp ce 20,3% au răspuns negativ, iar 9,4% nu ştiu sau nu au răspuns.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel