Ce i-a spus Ursula von der Leyen lui Petr Pavel, după victoria în alegerile prezidenţiale din Cehia
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat 'ataşamentul ferm la valorile noastre europene' al lui Petr Pavel, care a câştigat sâmbătă alegerile prezidenţiale din Republica Cehă, informează AFP.

'Experienţa dvs. în materie de securitate, de apărare şi de relaţii externe va fi preţioasă pentru a menţine şi a întări unitatea Europei în susţinerea Ucrainei', a adăugat Ursula von der Leyen.

Petr Pavel, fost şef al Comitetului Militar al NATO şi susţinător al sprijinului militar pentru Ucraina, a câştigat sâmbătă alegerile prezidenţiale din Republica Cehă cu 58,32% din voturi.

Contracandidatul său Andrej Babis a obţinut 41,67% din voturi, potrivit rezultatelor după numărarea completă a buletinelor de vot. Petr Pavel a promis că va fi un preşedinte independent, neinfluenţat de politica partidelor, că va continua să susţină ajutorul pentru Ucraina sfâşiată de război şi că va sprijini candidatura Kievului pentru a deveni membru al UE.

La rândul său, preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a subliniat că 'războiul de agresiune rus împotriva Ucrainei arată mai mult ca niciodată importanţa coeziunii în cadrul UE şi NATO'.

Mesaje de felicitare au venit rapid din partea liderilor Slovaciei şi ţărilor baltice. Chiar dacă rolul preşedintelui este unul mai mult onorific în Republica Cehă, şeful statului numeşte guvernul, îl alege pe guvernatorul Băncii Centrale şi pe judecătorii Curţii Constituţionale şi asigură Comandamentul Suprem al forţelor armate.

Petr Pavel este un erou al războiului din fosta Iugoslavie, în timpul căruia el a ajutat inclusiv la eliberarea unor soldaţi francezi. Ulterior el a devenit şef al Statului Major ceh şi a exercitat în perioada 2015-2018 funcţia de preşedinte al Comitetului Militar al NATO, fiind astfel cel mai înalt responsabil militar al Alianţei Nord-Atlantice.

Pavel va fi al patrulea preşedinte al Republicii Cehe după ce ea a devenit stat independent, în urma sciziunii paşnice cu Slovacia, în 1993, la patru ani după ce Cehoslovacia a abandonat regimul său comunist totalitar, ieşind de pe orbita Moscovei.

Predecesorii lui Petr Pavel au fost Vaclav Javel, un dramaturg disident anticomunist care a condus Republica Cehă din 1993 până în 2003, economistul Vaclav Klaus (2003-2013) şi Milos Zeman, al cărui mandat expiră în martie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel