Data publicării:

Ce i-a cerut Florin Piersic lui Pablo Picasso, când s-au întâlnit, și cum a reacționat celebrul pictor: "Așa e la ei..."

Autor: Ema Apostu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Florin Piersic a vorbit despre întâlnirea cu celebrul pictor Pablo Picasso.

"Cea mai minunată întâmplare a fost întâlnirea mea cu Picasso. A lui Florin ăsta care acum are 87 de ani. Și i-am spus: "Spuneți-mi, scrieți-mi ceva!". Și atunci mi-a desenat un cal cu coada în vânt, cu penița. Dar, știți cum? În trei minute. Și mi-a scris: "Florine...". Așa e la ei. A scris "Florine, să ne vedem peste 20 de ani. Pablo Picasso". Eu nu l-am mai prins pe el, pe Picasso, după 20 de ani, pentru că el, între timp, a plecat într-o stea. Dar am asta, amintirea aceasta, de la el", a declarat Florin Piersic, la Festivalul Cinemaiubit de la Brașov, potrivit viva.ro.

Vezi și: Florin Piersic, întâlnire cu Anna Széles, fosta lui soție. Medeea Marinescu: Eram în culise şi am auzit.... A fost un urlet

Despre Pablo Picasso

Pictorul spaniol Pablo Picasso fondatorul cubismului, s-a născut la 25 octombrie 1881, la Malaga, Spania. Este fiul lui Jose Ruiz Blasco, profesor de desen, şi al Mariei Picasso Lopez. A început să picteze de la o vârstă fragedă, realizând primele sale tablouri încă de la vârsta de 8 ani. În 1895 şi-a început studiile la Şcoala de Arte Frumoase din Barcelona, urmând apoi Academia de Artă Regală San Fernando din Madrid (1897-1898), conform site-ului https://www.pablopicasso.org/. Şi-a expus pentru prima dată lucrările, în anul 1900, în localul "La patru pisici" din Barcelona. Începând cu 1904, Pablo Picasso s-a instalat la Paris.

În paralel cu moartea iubitei sale Eva (Marcelle Humbert), în 1915, situaţia sa financiară se schimbă radical, preţurile tablourilor sale cresc, iar Picasso închiriază o casă în cartierul burghez Montparnasse. În 1915, cunoscându-i pe scriitorul Jean Cocteau şi pe Serghei Diaghilev, conducătorul ansamblului avangardist Les Ballets Russes, Picasso proiectează decorurile şi costumele pentru spectacolul de balet "Parada" (1917), pus în scenă de Jean Cocteau. Astfel, pleacă la Roma împreună cu corpul de balet şi se îndrăgosteşte de dansatoarea Olga Koklova, cu care se va căsători în 1918. La scurt timp după naşterea copilului lor, Paulo, relaţia cu Olga se deteriorează, Picasso începând o legătură amoroasă cu Marie-Thérese Walter.

În 1935, pictorul se desparte de Olga Koklova şi o cunoaşte pe Dora Maar, pictoriţă şi fotografă, în care Picasso găseşte o corespondenţă intelectuală care până atunci îi lipsise. Nu o va părăsi totuşi pe Marie-Thérese, cu care va avea o fiică, Maya (1935).

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, cererea sa de a deveni cetăţean francez îi este refuzată, în ciuda zecilor de ani de rezidenţă în această ţară. În 1943, tânăra pictoriţă Francoise Gilot devine noua lui iubită, cu care va avea doi copii: Claude (1947) şi Paloma (1949). În 1954, o întâlneşte pe Jacqueline Roque, cu care se căsătoreşte în 1961. În 1963 se deschide, la Barcelona, "Muzeul Picasso", care va cuprinde, mai târziu, cea mai mare parte din operele sale.

Pictorul a murit la 8 aprilie 1973, în urma unei embolii pulmonare. La moarte, pictorul era deja unul dintre cei mai celebri şi de succes artişti din istorie, dar şi cel mai prolific artist din istoria artei. A creat, de-a lungul unei cariere de peste 78 de ani, 13.500 de picturi, 100.000 de tipărituri şi gravuri şi 34.000 de ilustraţii, potrivit site-ului pablopicasso.org. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel