Data publicării:
Ce femei sunt expuse la cancer ovarian
Riscul de apariție a cancerului ovarian este mai mare la persoanele la care s-a instalat menopauza.
Riscul de apariție a cancerului ovarian este mai mare la persoanele la care s-a instalat menopauza, arată statisticile.
Aproximativ 90% dintre femeile care dezvoltă cancer ovarian au peste 40 de ani, majoritatea cazurilor înregistrându-se însă la femeile peste 60 de ani.
Potrivit unui comunicat de presă, deocamdată nu există o metodă eficientă de screening pentru cancerul ovarian, care să permită o diagnosticare precoce, atunci când tumora este într-un stadiu localizat (incipient) și când rata de supraviețuire la cinci ani ar putea ajunge chiar la 94%.
Inovațiile în medicină, mai precis în domeniul oncologiei, oferă noi perspective în abordarea cancerului ovarian. Raportat la procesul de depistare, vorbim despre realizarea profilului molecular al tumorii, iar în ceea ce privește componenta terapeutică, specificitatea diagnosticului deschide calea către terapii țintite, cu premise de rezultate superioare față de alternativele terapeutice tradiționale.
[citeste si]
În cazul unor paciente cu istoric de cancer ovarian sau mamar în familie, specialiștii au astăzi posibilitatea de a recomanda efectuarea unor teste genetice pentru identificarea eventualelor mutații specifice, asociate acestor forme de neoplasm, astfel încât specialistul să poată recomanda conduita terapeutică adecvată.
Pe lângă aspectele terapeutice, construirea unei relații de încredere medic-pacient, comunicarea potrivită, suportul psiho-emoțional pot ajuta pacientele oncologice, dar și pe apropiații lor, să gestioneze mai bine lupta împotriva cancerului. Primirea diagnosticului de cancer reprezintă un impact emoțional puternic pentru paciente. În acest context, o comunicare corectă, adecvată, din partea echipei medicale și stabilirea unei relații de încredere cu pacienta și familia acesteia, pot influența pozitiv felul în care este gestionată boala.
Pe plan global, aproape un sfert de milion de femei sunt diagnosticate, anual, cu cancer ovarian, iar 140.000 de femei mor anual, din această cauză. Doar 45% dintre femeile cu această boală supraviețuiesc mai mult de cinci ani de la diagnostic, în comparație cu 89% dintre femeile depistate cu cancer de sân, mai arată datele. Aproximativ 15% dintre cazurile de cancer ovarian au o cauză genetică, potrivit statisticilor, iar la femeile fără antecedente în familie, vârsta înaintată este factorul principal de risc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News