Data publicării:
Ce faci dacă e cutremur noaptea. Ce este "triunghiul supraviețuirii"
Cutremure puternice au avut loc, în această dimineață, în Turcia și România. Cum trebuie să ne comportăm în caz de cutremur și de ce este important să avem un "plan al familiei".
Cutremurele de mare amploare din Turcia, de 7,8 și 7,5 grade pe scara Richter, și multitudinea de replici dintre cele două, ce au avut loc în această dimineață, soldate cu mii de morți și răniți, dar și cu pagube materiale însemnate, precum și cutremurele din România, de 4,5 grade, cu patru replici de peste 2 grade, readuc în discuție cum trebuie să ne comportăm atât înainte de cutremur, cât și în timpul sau după cutremur.
”Este foarte importantă pregătirea în prealabil, adică să avem acasă un mic strict necesar, un rucsac pentru situații de urgență, în care să fie alimente, să fie medicamente, plus un plan, în cazul în care va fi un cutremur și se rămâne fără energie electrică sau fără semnal la telefonia mobilă.
Se face un plan împreună cu familia, unde ne întâlnim dacă se întâmplă ceva. Sunt și recomandările imediate, ca în cazul unui cutremur să nu ne panicăm, unii specialiști recomandă să ne adăpostim, așa este și campania la nivelul României, în care se recomandă să se adăpostească chiar și dacă este percepția că este un cutremur mic, cât trece valul de cutremur, după care să se evacueze din clădirea respectivă”, a declarat locotenent colonel Andrei Biriș, purtător de cuvânt ISU Cluj, în exclusivitate pentru DCMedical.
În cazul în care cutremurul se petrece noaptea, Biriș afirmă că ”se recomandă să se facă adăpostirea sub grindă sau în apropierea pereților, este cunoscut ca și triunghiul supraviețuirii, adică dacă plafonul cade și ne aflăm lângă un perete este posibil ca împreună cu podeaua și peretele să se formeze un triunghi și vorbim și de niște chestiuni importante, cred că acestea ar fi mai important de subliniat, faptul că sunt foarte multe clădiri care nu mai reprezintă siguranță din punctul de vedere al cutremurului și nu se fac acele lucrări prin care să se întărească rezistența clădirilor.
Este foarte important ca lumea să conștientizeze pericolul cutremurului și să prevină astfel de situații care sunt la clădirile vechi, așa cum au fost și în Turcia și care au produs aceste tragedii”, a mai spus locotenent colonel Andrei Biriș.
Biriș: Un mic rucsac poate fi de foarte mare ajutor
Mai mult decât atât, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, a ținut să menționeze importanța comportamentului imediat cutremurului.
”Noi nu ar trebui să transmitem publicului larg faptul că este o situație fără ieșire. Există un mod de comportament imediat, care este recomandat prin campaniile naționale, Nu tremur la cutremur, în care sunt clipuri de prezentare pentru școli, instituții sau casă.
De asemenea este prezentat și ghidul fiecărei familii, cum se poate pregăti pentru o astfel de situații de urgență, acel rucsac, acel plan. Este foarte important să se aducă în atenție aceste aspecte, pentru că un mic rucsac poate fi de foarte mare ajutor.
Aici este nevoie să aveți și un radio pe baterii, un mijloc de comunicare prin care să se poată asculta indicațiile autorităților, care în cazul unui cutremur, ce nu poate fi preconizat unde va afecta infrastructura critică, poate fi vorba de căi de acces, și astfel, prin autoritățile locale se anunță cum se pot proteja, cum să reacționeze astfel încât să se minimizeze efectele negative ale unei situații de urgență de amploare sau a unui dezastru”, a mai spus reprezentantul ISU Cluj.
Citește mai departe pe dcmedical.ro>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News