Data actualizării:
Data publicării:

Ce faci când te îneci cu mâncare. Te poţi ajuta singur?

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Sigur ţi s-a întâmplat să te îneci cu mâncare şi să nu ai pe nimeni lângă tine. Oricând se poate întâmpla o tragedie, mai ales dacă nu există în preajma ta o persoană care să-ţi aplice metoda Heimlich ori să cheme o ambulanţă. Iată cum te poţi ajuta chiar tu atunci când nu ai altă soluţie iar fiecare secundă contează!

În cazul în care ai senzația că te îneci cu mâncare, trebuie să acționezi rapid și să iei măsuri pentru a preveni sufocarea. Iată ce poți face:

Păstrează-ți calmul: Încearcă să rămâi calm, deși poate fi o experiență înfricoșătoare. Panica poate face situația și mai dificilă.

Nu bea apă: Dacă ai senzația că te îneci cu mâncare, evită să bei apă sau alte lichide, deoarece acestea pot agrava situația și bloca și mai mult căile respiratorii.

Nu te bate pe spate: În cazul în care ești singur și nu poți respira deloc, evită să te lovești pe spate pentru a încerca să scapi de bucata de mâncare. Această acțiune poate bloca şi mai mult căile respiratorii.

Aplică-ţi metoda Heimlich (compresii abdominale): Dacă te afli în prezența cuiva sau dacă poți striga după ajutor, solicită imediat asistență. Dacă persoana care te ajută este instruită și familiarizată cu manevra Heimlich, ar trebui să o aplice în mod corespunzător pentru a încerca să expulzeze bucata de mâncare. Dacă totuşi nu ai pe nimeni lângă tine, poţi să-ţi loveşti singur porţiunea dintre abdomen şi stern, două degete deasupra buricului, în zona diafragmei. Pentru asta, te poţi propti cu putere în spătarul unui scaun, recomandă naomedical.com. Vei forţa, astfel, dumicatul să urce şi, în cele din urmă, să fie expulzat.

Caută asistență medicală imediată: Dacă mâncarea blochează complet căile respiratorii și nu poți respira deloc, trebuie să cauți ajutor medical de urgență imediat. Apelarea numărului de urgență din țara ta sau solicitarea asistenței într-o unitate medicală este crucială pentru a primi ajutor medical rapid și adecvat.

Prevenirea este întotdeauna cea mai bună abordare în astfel de situații. Mestecă bine hrana și evită să vorbești sau să râzi când ai gura plină. În plus, păstrează atenția asupra copiilor mici când mănâncă și evită să le dai alimente care pot reprezenta risc de sufocare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel