Ce face Ovidiu Haţegan, la o lună de la infarctul care l-a scos din circuit: Este o decizie personală, de viaţă, de familie...
Ovidiu Haţegan încă nu a revenit pe teren, după infarctul suferit luna trecută. Fostul arbitru Marius Avram a dat ultimele detalii despre starea sa de sănătate.
"Ovidiu dorește să se refacă în liniște, să-și facă recuperarea ca la carte. Îi respectăm această decizie, să-și revină cu sănătatea. Sper să-l revedem pe teren. Este vorba de o decizie foarte personală, de sănătate, de viață, de familie.
Lucrurile sunt mult mai complexe. Nu vreau decât să-i urez sănătate și să ia cea mai bună decizie. UEFA vrea să facă un lot de elită pentru arbitrii VAR și ar putea reprezenta o opțiune. Ei au nevoie acolo de arbitri cu experiență internațională”, a spus Marius Avram, la ProSport.
Va mai arbitra Haţegan
”Hațegan este medic la bază. În urma unui antrenament, a simțit durere în zona pieptului, și-a dat seama singur că este un infarct, a ajuns la urgență la Arad de unde a fost trimis la noi. Suntem singurul institut care tratăm infarctul prin mijloace invazive. A venit în timp util, în primele două ore de la debut. Am reușit să îi facem o coronarografie și să îi punem un stent pe artera înfundată.
Este stabil din toate punctele de vedere. În ceea ce privește prognosticul, sunt cât se poate de optimist. Mortalitatea în infarct e undeva la 10% dacă nu ajungi în timp util la un laborator de coronarografie. Orice infarct poate duce la pierderea vieții.
Până la urmă, din punct de vedere medical, sunt convins că Hațegan va putea practica arbitrajul în continuare. Sperăm însă să fie asta și dorința lui. Tot ce spun acum, am acordul dânsului să transmit.
Acest stent menține acea arteră deschisă și permite trecerea sângelui și oxigenarea tuturor organelor și țesuturilor.
Din punctul nostru de vedere, mâine sau poimâine ar putea să plece din spital. Pe joi ar fi mai sigur. Reintegrarea se face treptat la nivel de săptămâni. Se recomandă chiar activitatea fizică intensă. Eu cred că Hațegan va putea să arbitreze din toamnă sau de anul viitor, dar repet, cu condiția să își mai dorească asta”, a declarat Dr. Luca Tudor, manager IBC Timișoara, la emisiunea Digi Sport Special.
Cât durează recuperarea la infarct
”Pentru un pacient care trece printr-un infarct miocardic este foarte important timpul în care se intervine pe artera înfundată. În condiţiile în care lucrurile sunt foarte rapid corectate, adică intervenţia cardiologică intitulată coronarografie se finalizează cu desfundarea vasului și cu implantarea unui stent, prognosticul pacientului este de cele mai multe ori favorabil.
Dacă intervențiile au loc într-o fereastră de 12 ore de la debutul simptomelor sunt şanse extrem de mari ca lucrurile să meargă foarte bine pe viitor cu recuperarea completă a teritoriului muscular suferind. Bineînţeles, lucrurile astea vor fi cuantificate în cadrul unui program de recuperare cardiacă pentru că el trebuie să înceapă progresiv recuperarea...
Ghidurile noastre de cardiologie, şi vorbim de un ghid european de cardiologie sportivă, menţionează că un pacient care este revascularizat complet și păstrează o funcţie de contracţie a inimii în limite normale, fără apariție de tulburări de ritm la evaluările efectuate si stematic sau pe perioada activității fizice efectuate în cadrul recuperării cardiace, poate reveni progresiv la activități fizice de intensitate mare.
Tocmai acesta reprezintă scopul recuperării cardiace, de a ajuta pacientul să-și recupereze progresiv condiția fizică şi de a verifica că acesta nu dezvoltă tulburări de ritm cardiac pe perioada activității fizice astfel încât acesta să-și îmbunătăţească capacitatea funcțională cardiovasculară în sigurantă până la condiţia fizică iniţială și chiar și mai mult. Asta ii va permite să reintre în conditii de normalitate în circuitul social şi economic, apropo de reluarea activităţii profesionale.
O altă mențiune importantă este că controalele cardiologice sistematice viitoare vor fi mult mai frecvente şi mai minuţioase".
..."Medicul curant cardiolog al domnului Haţegan împreună cu acesta vor urmări toate elementele ce evaluează stabilitatea inimii pe perioada de recuperare şi, practic, la finalul a trei-şase luni, cât durează de obicei un proces de recuperare cardiacă post infarct la un atlet, vor lua o decizie bazată pe evoluția medicală, legată de posibilitatea de întoarcerea pe teren sau nu. ...", a spus doctorul Ştefan Busnatu, "tânăr ambasador al României în prevenție cardiacă din partea Asociației Europene de cardiologie preventivă".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News