Data publicării:

Ce este și când apare "sindromul Ierusalim"

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Sindromul Ierusalim nu e vreo legendă sau vreo teorie. Există cu adevărat și sute de oameni suferă de el anual.

Sindromul Ierusalim este o afecțiune psihiatrică rară și tranzitorie care poate apărea la anumite persoane care vizitează sau trăiesc în Ierusalim. Această afecțiune poate afecta turiști, pelerini sau chiar rezidenți ai orașului.

Simptomele sindromului Ierusalim pot include iluzii, halucinații, anxietate, tulburări de gândire, agitație psihomotorie și comportament haotic, potrivit The Guardian. Persoanele afectate au impresia că li s-a încredințat o misiune divină sau că au o legătură specială cu Dumnezeu sau evenimente istorice importante.

Este important să subliniem că sindromul Ierusalim este o afecțiune psihologică și nu este legat de nicio condiție medicală fizică. Tratamentul se concentrează pe susținere psihologică și, în unele cazuri, pot fi necesare intervenții medicamentoase pentru a trata simptomele severe.

Episod isteric

Un caz recent, puternic mediatizat, a stârnit interesul publicului și al specialiștilor în domeniul sănătății mintale. Un turist american de 40 de ani a fost acuzat de distrugerea unor statui romane din secolul al II-lea, expuse în Muzeul Israel. Avocații bărbatului au invocat, în apărarea lui, faptul că ar fi experimentat „sindromul Ierusalim”.

După interogatoriu, poliția israeliană a declarat că bărbatul ar fi recurs la acest gest din cauză că statuile erau „idolatre și contrare preceptelor din Tora,” numele dat primelor cinci cărți din Biblia Ebraică. Concomitent, avocații persoanei respective au afirmat că bărbatul a suferit de „sindromul Ierusalim” în momentul incidentului, potrivit British Journal of Psychiatry.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel