Data actualizării:
Data publicării:

Ce este reactorul modular mic (SMR), construit de SUA în România. Şerban Valeca, ICN Piteşti: Cea mai avansată tehnologie. Vom fi prima ţară din lume

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Tehnologie
WhatsApp
Sursa: Pixabay/ foto cu rol ilustrativ
Sursa: Pixabay/ foto cu rol ilustrativ

Şerban Valeca, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Institutului de Cercetări Nucleare de la Piteşti, a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, ce impact va avea construirea unui reactor nuclear de mici dimensiuni în România, în parteneriat cu SUA, dar şi cât de avansată este tehnologia care va fi folosită.

UPDATE: Reprezentantul special al preşedintelui SUA pe probleme climatice, John Kerry, şi preşedintele României, Klaus Iohannis, au anunţat intenţia României de a construi primul reactor modular de mici dimensiuni american (SMR), iar acest pas iniţial, vizionar, al României va da un impuls semnificativ reducerii emisiilor de carbon în Europa, conform unui comunicat al Departamentul de stat american, transmis marţi seara de Ambasada Statelor Unite la Bucureşti, scrie Agerpres.

"Prin faptul că utilizează prima această tehnologie inovatoare, ecologică, de provenienţă americană, România face un pas înainte- dar totodată un salt tehnologic uriaş - pentru a promova măsurile climatice şi accesul la energie curată într-o zonă esenţială a Europei şi în lume. Acest efort în valoare de miliarde de dolari evidenţiază ingeniozitatea americană, creează mii de locuri de muncă în ambele ţări, consolidează securitatea energetică a Europei, sprijină cele mai înalte standarde în materie de siguranţă, securitate şi neproliferare nucleară şi, important de ştiut, contracarează criza climatică prin energie curată", se menţionează în comunicat.

Sursa citată subliniază că reactoarele SMR presupun costuri scăzute, scalabilitate şi flexibilitate şi sunt uşor de integrat cu alte surse de energie curată. Pot fi amplasate în funcţie de nevoile specifice ale reţelei energetice naţionale şi există posibilitatea măririi capacităţii lor aşa cum dictează cererea. De asemenea, pe lângă producţia de energie, reactoarele SMR pot să joace şi un rol esenţial în decarbonizarea sectoarelor unde emisiile de carbon sunt greu de redus. Pot fi folosite pentru producţia de hidrogen, energie termică utilizată în procese industriale şi de apă desalinizată pentru a respecta cotele privind decarbonizarea, standardele de calitate a aerului şi nevoile de apă curată.

Reactoarele SMR, ideală pentru înlocuirea termocentralelor pe cărbune



"Luând în considerare cele 30 de termocentrale pe cărbune din regiune, dintre care şapte pe teritoriul României, reactoarele SMR sunt ideale pentru a înlocui aceste unităţi de producţie a energiei de bază şi pentru a crea locuri de muncă pentru aceiaşi angajaţi. Ne bucură acest parteneriat cu România, prin care promovăm tehnologiile curate emergente", se mai arată în comunicat.

Anunţul de marţi se bazează pe Acordul interguvernamental încheiat între România şi Statele Unite pentru cooperarea în legătură cu Programul nuclear al României, semnat în decembrie 2020, şi vine să cimenteze o relaţie de zeci de ani legată de promovarea energiei nucleare de uz civil.

NuScale este singurul reactor SMR care a primit certificarea de proiectare de la Comisia de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare din Statele Unite (U.S. Nuclear Regulatory Commission). Prin această iniţiativă, este de aşteptat ca primul modul NuScale să fie construit până în 2027, iar prima unitate completă cu 6 module să fie finalizată până în 2028. Acest lucru înseamnă cu doi ani înainte ca reactorul să fie utilizat în Statele Unite, conform planificării, menţionează sursa citată.

Fiecare unitate NuScale completă ar necesita o forţă de muncă de 270 de angajaţi, care să lucreze cu normă întreagă. Ar putea să faciliteze şi retenţia de forţă de muncă din termocentralele pe cărbune, dat fiind că multe posturi din termocentralele pe cărbune sunt transferabile direct în sectorul nuclear, necesită calificare interdisciplinară minimă şi au un impact economic mai mare. Lanţul intern de aprovizionare pentru producţia a trei unităţi NuScale pe an ar putea genera aproximativ 13.500 de locuri de muncă.

Conform datelor de la NuScale, costul se poate ridica la 3,5 miliarde de dolari pe gigawatt de energie. Guvernul Statelor Unite a investit peste 450 de milioane de dolari în dezvoltarea şi acordarea de licenţă pentru NuScale.

S-a stabilit că România va primi peste 2 milioane de dolari sub formă de asistenţă tehnică din partea Statelor Unite, pentru a progresa cu obiectivele sale de a deveni un centru regional de educaţie şi formare pe teme care ţin de reactorul SMR. Asistenţa acoperă cooperarea pentru a înfiinţa un simulator SMR la una dintre universităţile de top şi sprijinul aferent studiului cu privire la amplasarea reactoarelor SMR, un transfer de bune practici cu deplasare în SUA (de tip "reverse trade mission") şi o serie de seminare pe teme de reglementări aplicabile reactoarelor SMR.

Banca de Import-Export a Statelor Unite (EXIM) a semnat un memorandum de înţelegere cu România, prin care s-a stabilit că se vor explora şi identifica opţiuni pentru a face posibilă finanţarea prin EXIM de până la 7 miliarde de dolari.

-ştirea iniţială-

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, şi cel al României, Klaus Iohannis, vor anunţa planurile ce vizează construirea unui reactor modular mic (SMR), primul de acest tip, în România, în parteneriat cu firma americană NuScale Power.

Conform unui comunicat la Casei Albe, prin acest parteneriat, cea mai recentă tehnologie nucleară civilă va fi adusă într-o parte critică a Europei.

”Parteneriatul va aduce tehnologia SMR în România, ceea ce va poziţiona tehnologia SUA în fruntea cursei globale pentru implementarea SMR. Acordul comercial va include o unitate NuScale cu 12 module, şi iniţial va crea peste 6.000 de locuri de muncă americane şi româneşti, având potenţial de a crea alte 30.000 de locuri de muncă dacă va fi extins proiectul. Dezvoltarea tehnologiei SMR va avea o contribuţie importantă la decarbonizarea sectorului energiei şi la emisii zero în viitor”, se menţionează în comunicat, potrivit Agerpres. (Vezi continuarea aici)

Ce înseamnă SMR, NuScale şi cât de evoluată este tehnologia 

"Începând cu ultima decadă, s-a pus problema necesarului de energie electrică la nivel mondial şi faptul că soluţia este, până la urmă, tot fisiunea nucleară. Dar lumea este destul de speriată după accidentele de la Fukushima şi Cernobîl. S-a hotărât astfel dezvoltarea unor noi reactoare nucleare, aşa numita generaţie 4. Aceste reactoare tip NuScale, ca şi reactorul Alfred de care ne ocupăm noi la Piteşti, sunt în dezvoltare pe acest tip de tehnologie.

SMR înseamnă reactor modular mic. Ideea este că aceste reactoare vor avea câte o unitate de 100 MW sau de 60 MW, fiecare proiect are particularitatea lui, şi în cazul în care este necesară o cantitate mare de energie, se folosesc multiplu de aceste module. Spre exemplu, dacă vom avea module de 60 MW, iar necesarul de energie este de 600 MW, vom monta 10 module. 

Avantajele acestei generaţii patru de reactoare sunt nenumărate. În primul rând, gradul de securitate nucleară este crescut foarte mult. Apoi, volumul de deşeuri nucleare produse este de 10 ori mai mic, iar durata combustibilului este de 10 ori mai mare. Spre deosebire de Cernavodă, unde anual se schimbă o încărcătură, la acestea se va schimba la fiecare 5-10 ani combustibilul. Modularitatea acestor reactoare ajută şi prin faptul că dacă ar fi incidente la un modul, practic fiind volumul mai mic şi amploarea incidentului ar fi mai mică. 

NuScale este una dintre tehnologiile cele mai avansate în acest moment. Şi la Piteşti ne ocupăm de un reactor cu plumb, Alfred, dar studiem şi acest reactor cu apă, NuScale. Este cel mai avansat, a primit deja aprobarea în SUA pentru proiecte, este cea mai avansată tehnologie din lume", a declarat Şerban Valeca pentru DC NEWS.

Impact pe piaţa internă

"Vom fi probabil primii sau al doilea stat din lume care va avea acest tip de reactor. Nu ştiu dacă americanii vor monta înaintea noastră, pentru că şi la ei se cere. Ne ajută foarte mult pe consumul propriu, având în vedere că necesarul de energie este în creştere în România, iar pe de altă parte termocentralele sunt învechite şi vor ieşi din funcţionare. Şi reactorul 1 de la Cernavodă va intra într-un program de retubare, până prin 2026-2027 şi vom avea 700 MW ieşiţi din sistem. Deci un astfel de reactor ajută din toate punctele de vedere" a mai spus preşedintele Consiliului Ştiinţific al Institutului de Cercetări Nucleare de la Piteşti, pentru DCNews. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel