Data publicării:

Ce este oxigenul întunecat și cum "a ajuns" pe fundul oceanelor

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik

Iată ce s-a descoperit, mai nou, în adâncuri!

O echipă internațională de cercetători, inclusiv un chimist de la Universitatea Northwestern, a descoperit că mineralele metalice din adâncurile oceanelor pot genera oxigen chiar și la adâncimi de 13.000 de metri, unde nu pătrunde lumina solară, scrie phys.org.

Această descoperire surprinzătoare contrazice teoria că oxigenul este produs exclusiv de plante și alge prin fotosinteză. Noile rezultate sugerează că oxigenul poate fi creat și pe fundul oceanului, în întunericul total, susținând astfel viața marină care depinde de oxigen pentru a supraviețui.

Studiul, publicat în Nature Geoscience și condus de Andrew Sweetman de la Scottish Association for Marine Science, a scos la iveală o descoperire remarcabilă în Oceanul Pacific. Sweetman a identificat ceea ce el a numit „oxigen întunecat”, declanșând noi întrebări despre originea și evoluția vieții aerobe pe Pământ.

Ce sunt nodulii metalici

Franz Geiger de la Universitatea Northwestern a făcut mai multe experimente care au arătat că nodulii metalici de pe fundul oceanului, care conțin elemente esențiale pentru baterii precum cobaltul și nichelul joacă un rol crucial în producerea oxigenului. Geiger a subliniat că, deși acești noduli pot fi exploatați pentru metalele lor valoroase, industria trebuie să evalueze impactul asupra producției de oxigen, vitală pentru viața din adâncurile mării. Acesta a evidențiat cantitatea semnificativă de noduli din zona Clarion-Clipperton, care ar putea satisface nevoile energetice globale pentru anii următori. Descoperirea echipei subliniază, fără doar și poate, importanța practicilor miniere durabile pentru protejarea sursei de oxigen din adâncurile mării.

Colaborarea dintre Sweetman și Geiger și metodele inovatoare de cercetare au condus la descoperiri revoluționare, care pun la îndoială înțelegerea actuală a producției de oxigen în adâncurile oceanului. Prin urmare, implicațiile studiului lor ar putea remodela perspectiva asupra originilor vieții aerobe pe Pământ și asupra abordării mineritului în adâncurile mării, asigurând conservarea ecosistemelor dependente de oxigen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel