Ce este ordinul de chemare la mobilizare sau război, primit de rezerviști. Explicația MApN după isteria publică. ”Armata nu mobilizează rezerva”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Ce este ordinul de chemare sau mobilizare la război, primit de rezerviști. Explicația MApN după isteria publică/ Foto: Captură video Realitatea Plus
Ce este ordinul de chemare sau mobilizare la război, primit de rezerviști. Explicația MApN după isteria publică/ Foto: Captură video Realitatea Plus
Mai multe persoane primesc, la fel ca până acum, ordin de chemare la mobilizare sau război. O procedură de rutină! 

De această dată, a primit și un profesor de fizică din Brăila. Documentul se numește ordin de chemare sau de mobilizare la război și este cunoscut prea bine de către toți cei care au trecut prin armată, pentru că se primește de zeci de ani, o dată la un interval de timp. Cadrul didactic din Brăila spune, pentru Realitatea Plus, că a fost chemat la un centru militar unde i-a fost dat actul. Evident, nefiind singurul rezervist, în situația sa sunt mulți alții.

Bărbatul este profesor la o unitate de învățământ din Brăila de mai bine de 30 de ani. În urmă cu câteva zile, pe 27 ianuarie, acesta a fost convocat la Centrul Militar Județean din Brăila, acolo unde i-a fost înmânat acest ordin de chemare la mobilizare sau război. Acum, a făcut publică informația, împreună cu un scenariu pe care-l lansează. Bărbatul are grad de sublocotenent în rezervă. El declară că în momentul în care a ajuns la acea unitate militară, a văzut că acolo erau aproximativ 30 de bărbați care așteptau din același motiv ca și el. Deși nu declară că i s-ar fi comunicat că această chemare are legătură cu tensiunile dintre Ucraina și Rusia, bărbatul susține acest lucru. 

Reprezentanții Ministerul Apărării vin cu clarificări și explică situația lansată, din păcate, chiar din rândul rezerviștilor de către cei panicați că vor fi chemați la arme sau de către persoane care vor să panicheze populația în acest sens. 

O RUTINĂ! 

MApN a precizat că este vorba despre o operațiune de rutină care nu are legătură cu tensiunile dintre Ucraina și Rusia. Potrivit MApN, este vorba despre clarificarea situației militare în ceea ce îl privește pe acest bărbat. În plus, Ministerul Apărării a explicat că o mobilizare a rezervei militare se face doar prin decret prezidențial, iar momentan nu este vorba despre așa ceva. Documentul respectiv este denumit așa de lege și nu prevede nimic ceva ieșit din comun, a mai explicat MApN.

”Armata nu mobilizează rezerva”

”Documentul se numește ordin de chemare pentru că așa este denumit de lege. Armata nu mobilizează rezerva. Este prevăzut de Constituția României. Dacă, Doamne ferește, avem nevoie, se face cu decret prezidențial. Situația la care face referire domnul profesor este alta, la centrul din Brăila a făcut o verificare a rezerviștilor. Toate centrele militare din țară sunt obligate să facă astfel de acțiuni. Nu este ieșit din comun. Foarte mulți rezerviști nu sunt chemați niciodată. Chemarea se face atunci când există o migrare, o schimbare”, a explicat Constantin Spânu, purtătorul de cuvânt MApN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel