Ce era Maradona în România
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Starul argentinian care s-a stins din viaţă a dat numele unei înşelătorii care a făcut numeroase victime în România, atât printre conaţionali cât şi în rândul turiştilor străini.

Diego Armando Maradona - starul fotbalului mondial care s-a stins miercuri din viaţă - a dat numele unei înşelătorii care a făcut ravagii în România anilor '90 şi care continuă să fie utilizată şi în zilele noastre. Iar legătura cu marele fotbalist vine ca o paralelă între modul în care Maradona "ascundea" mingea de adversari cu driblingurile sale şi felul în care escrocii îşi folosesc degetele pentru a manevra banii.

E vorba despre "metoda Maradona" care era folosită în perioada anilo '90, poate chiar şi mai devreme. Aceasta avea două variante: cea clasică îi viza în special pe turiştii străini care vizitau Capitala. Persoane care se dădeau drept poliţişti îi abordau pe aceştia şi - sub pretextul unei verificări de rutină - le cereau acestora actele şi banii. Profitând de neatenţia turiştilor, infractorii "trăgeau" din teancul de bani mai multe bancnote, înainte de a returna banii şi actele de identitate pe care le prezentau cei înşelaţi. Aceştia plecau fără să-şi dea seama că nu au primit înapoi toţi banii.

Cea de-a doua variantă - aplicată şi românilor - îi viza pe cei care voiau să schimbe bani la colţul străzii. "Schimbacii" care ofereau un "curs valutar" mult mai bun decât al băncilor sau al caselor de schimb luau banii de la victime şi în teancul de dolari, mărci, sau altă valută - ori, după caz, lei - strecurau bucăţi de ziar. Oamenilor li se numărau banii reali în faţă, totul era în regulă, şi într-o clipă de neatenţie le era înmânat un teanc în care se aflau bucăţi de ziar strecurate printre bancnote. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel