Ce este managementul multimodal al cancerului. Dr. Mircea Dediu (SANADOR): Abordarea unei tumori are două mari obiective - Video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Dr. Mircea Dediu, șeful Secției Oncologice la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit, la Interviurile DC Medical și DC News, despre ce înseamnă managementul multimodal al cancerului.

Dr. Mircea Dediu a explicat ce înseamnă acest concept al managementului multimodal al cancerului care se aplică la Spitalul Clinic SANADOR.

"Patologia neoplazică, ca să o numim așa, indiferent unde se dezvoltă, la nivel de organe, indiferent de ce organ este afectat, leziunea respectivă devină agresivă în două feluri. Pe de o parte, invadează structurile organului în care s-a născut. A doua modalitate de agresivitate este de a se răspândi în organism. Sigur că în decursul evoluției aceste lucruri sunt în dinamică. De regulă, pentru tumorile mai mici se consideră că rămân cantonate la nivelul de organ unde au luat naștere.

Pe măsură ce tumora se dezvoltă, probabilitatea dezvoltării metastazelor este mai mare. Stând așa lucrurile înțelegem că abordarea unei tumori, precum spuneam, indiferent de localizare, are două mari obiective: Pe de o parte, controlul local, respectiv controlul zonei unde s-a dezvoltat, care se realizează prin metode chirurgicale, de regulă, prin scoaterea tumorii. Dacă nu este posibil, atunci radioterapia este o a doua variantă de terapie locală.

Dr. Mircea Dediu: Tumora, indiferent unde se dezvoltă, are aceste capacități de invazie locală și de răspândire

Alături de aceste două mari momente terapeutice, tratamentele sistemice au în vedere tocmai această posibilitate de diseminare. Ca atare, cele 3 modalități trebuie să se utilizeze complementar. Deci, fiecare în parte este eficientă, dar nu întotdeauna poate rezolva problema. Repet, tumora, indiferent unde se dezvoltă, are aceste capacități de invazie locală și de răspândire. Așadar, cele 3 modalități trebuie îmbinate în așa fel încât, în funcție de stadiul în care este depistată tumora, beneficiul terapeutic să fie cât mai consistent. Lucrul acesta, simplificat vorbind, pare relativ ușor.

Sanador

Pe de altă parte, pentru a se pune conceptul în operă, în practică, este necesar ca specialiștii celor 3 domenii de terapie, respectiv chirurgul, radioterapeutul și oncologul medical să se întâlnească și să discute situația pacientului, situația tumorii respective și de comun acord să găsească modalitatea acestui tratament multidisciplinar, în așa fel secvențializată, încât beneficiul să fie, într-adevăr, maxim.

"Nu pentru toți pacienții este potrivită exact aceeași atitudine multimodală"

Nu pentru toți pacienții este potrivită exact aceeași atitudine multimodală, chiar dacă, să zicem că se încadrează în același stadiu clinic, pentru că, din varii motive, diversele variante terapeutice pot să difere, de la caz la caz. Aceste comisii multidisciplinare sunt absolut necesare și mandatorii pentru a decide strategia optimă și urmărirea tratamentului, pe măsură ce lucrurile ridică anumite probleme ce pot fi de domeniul unui specialist sau al altuia", a spus Dr. Mircea Dediu, șeful Secției Oncologice la Spitalul Clinic SANADOR, în cadrul interviului acordat pentru DC Medical și DC News.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel