Ce este ISIS-K, gruparea responsabilă pentru masacrul de la un concert la Moscova?
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
SUA dețin informații care confirmă revendicarea Statului Islamic privind responsabilitatea pentru atacul armat mortal de vineri, de la un concert din apropierea Moscovei, a declarat un oficial american pentru Reuters.

CE ESTE ISIS-K?

Statul Islamic Khorasan (ISIS-K), numit după un termen vechi pentru regiunea ce includea părți din Iran, Turkmenistan și Afganistan, a apărut în estul Afganistanului la sfârșitul anului 2014 și și-a conturat rapid o reputație de brutalitate extremă.

Una dintre cele mai active afiliate regionale ale grupării militante Statul Islamic, ISIS-K a înregistrat o scădere a numărului de membri de la apogeul din jurul anului 2018. Forțele talibane și americane le-au provocat pierderi grele.

Cu toate acestea, Statele Unite consideră gruparea o amenințare continuă. Generalul Michael Kurilla, comandantul Comandamentului Central al SUA, a declarat în fața Congresului în martie anul trecut că ISIS-K își dezvoltă rapid capacitatea de a desfășura „operațiuni externe” în Europa și Asia. A preconizat că ar putea ataca interesele SUA și ale Occidentului în afara Afganistanului „în doar șase luni și cu puține avertismente sau chiar deloc”. Atacurile în interiorul SUA în sine erau mai puțin probabile, conform spuselor sale.

Statele Unite au declarat că de la retragerea trupelor americane din țară în 2021, capacitatea lor de a aduna informații despre grupări extremiste din Afganistan, precum ISIS-K, s-a redus. Armata SUA a spus că poate percepe „contururile largi” ale unui atac iminent, dar nu are detaliile specifice pe care le deținea anterior.

CE ATACURI A REVENDICAT GRUPAREA?

ISIS-K are un istoric de atacuri, inclusiv împotriva moscheilor, atât în interiorul, cât și în afara Afganistanului. La începutul acestui an, SUA au interceptat comunicații care confirmă faptul că gruparea a efectuat atacuri cu bombă duble în Iran, care au ucis aproape 100 de persoane.

În septembrie 2022, militanții ISIS-K au revendicat responsabilitatea pentru un atac sinucigaș mortal la ambasada Rusiei din Kabul. Gruparea a fost, de asemenea, responsabilă pentru un atac asupra aeroportului internațional din Kabul în 2021, în care au fost uciși 13 soldați americani și zeci de civili în timpul evacuării haotice a SUA din țară.

Conform unui raport ONU din ianuarie, eforturile talibanilor de a învinge gruparea au dus la o scădere a numărului de atacuri în Afganistan. Însă, bombardamentele nu au încetat. Joi, Statul Islamic a revendicat un atentat sinucigaș cu bombă în fața unei bănci din orașul Kandahar din Afganistan, în care au fost ucise cel puțin trei persoane și rănite 12, a precizat poliția locală.

DE CE AR ATACA RUSIA?

Deși atacul din Rusia efectuat vineri de ISIS-K a fost o escaladare dramatică, experții au declarat că gruparea s-a opus președintelui rus Vladimir Putin în ultimii ani.

Michael Kugelman, de la Wilson Center din Washington, a declarat că ISIS-K „consideră că Rusia este complice la activitățile care oprimă în mod regulat musulmanii”. El a mai adăugat că gruparea include și un număr de militanți din Asia Centrală, cu propriile motive de nemulțumire față de Moscova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel