Ce este harm reduction, conceptul la modă astăzi, pe care suedezii îl foloseau acum aproape 200 de ani. Dr. Alin Popescu: Primul a fost în psihiatrie!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Dr. Alin Popescu, medic primar de medicină sportivă, a explicat ce este harm reduction, un concept la modă acum.

Dr. Alin Popescu, medic primar de medicină sportivă a fost invitatul zilei la interviurile DC Medical și DC News, acolo unde a explicat ce este harm reduction, un concept la modă acum, dar care există de fapt de 100 de ani, suedezii punându-l în practică chiar acum două secole, înainte de apariția termenului.

"La fumat indicația este clară - lasă-te de fumat, dacă te-ai apucat. Aici poate să intervină cumva conceptul de harm reduction, foarte la modă și intens discutat. Interesant este că harm reduction este vechi de 100 de ani. Deci harm reduction, acum 100 de ani, a pornit din psihiatrie. Harm reduction înseamnă în limba română "reducerea riscurilor". Eu am un comportament cu care nu sunt de acord, aș vrea să îl elimin complet, nu pot să elimin complet acest comportament și atunci optez pentru niște variante care au semnificativ riscuri mai mici pentru persoana respectivă și generează o anumită satisfacție în raport cu comportamentul respectiv.

Provine din psihiatrie, unde eu practic înlocuiam droguri de risc cu medicație controlată de medici. Primul harm reduction a fost în psihiatrie, de fapt și de drept, după aia s-a răspândit într-o sută și de lucruri care țin de stilul de viață", a explicat dr. Alin Popescu.

Suedezii făceau asta acum două secole

"De fapt, nu fumatul în sine e o problemă ci riscurile pe care le generează acest obicei", a intervenit jurnalistul Val Vâlcu.

"Da. La fumat e foarte interesant că există o variantă mult înaintea definirii de harm reduction medical, în Suedia, acum două secole", a spus dr. Alin Popescu.

"Îl mestecau sau ce făceau?", a întrebat Val Vâlcu.

"Îl țineau între buza superioară. Ăla e mult mai lipsit de riscuri decât fumatul", a explicat dr. Alin Popescu.

"În SUA exista această practică a mestecării tutunului, suedezii doar îl țineau pe buze", a punctat Val Vâlcu.

"Dar suedezii au cel mai mic număr de fumători acum. E țară aproape fără fum și suedezii au făcut asta acum aproape 200 de ani, dar, de fapt, este un harm reduction la fumat, indirect", a spus dr. Alin Popescu.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel