Data actualizării:
Data publicării:

Ce este fitnessul cognitiv emoțional. Totul pentru starea de bine

Autor: Elena Didila | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Fotografie de la Andre Furtado: Pexels
Fotografie de la Andre Furtado: Pexels

” Mens sana in corpore sano” spuneau latinii și chiar dacă de la acea afirmație au trecut secole, este și astăzi o maximă foarte actuală, având în vedere că menținerea sănătății corpului și minții este esențială pentru a te simți bine la 360 de grade.

Modalitățile de a urmări acest obiectiv sunt diferite și, fără îndoială, una dintre acestea este practicarea fitnessului cognitiv emoțional.

Ce este fitnessul cognitiv emoțional

Fitness-ul cognitiv emoțional este o disciplină bazată pe ideea că este necesar să antrenăm mintea zilnic pentru a îmbunătăți starea de spirit și pentru a crește stima de sine și eficiența, deoarece aceasta, la rândul său, ar avea un efect pozitiv în fiecare domeniu al vieții, de la muncă până la acele cuplu și sociale, scrie My Personal Trainer.

Ce este un antrenament cognitiv emoțional?

Dacă vrem să îmbrățișăm această filozofie, trebuie să ținem cont că există trei puncte cheie care o alcătuiesc și pe care ar trebui să încercăm să le atingem.

  1. Primul este să fii mulțumit de prezent, fără a aștepta ca viitorul să te definească fericit. Nivelul de satisfacție al unei persoane se numără printre indicatorii stării sale generale de sănătate psihologică și menținerea acestuia la un nivel ridicat ajută la înțelegerea care sunt lucrurile importante în viață. Pentru a ajunge la acest nivel, trebuie efectuată o analiză a experiențelor trecute și trebuie să li se acorde importanță celor care au condus la momentul prezent și îl caracterizează. Făcând acest lucru, se dezvoltă optimismul și poate fi mai ușor să devii activ și să te angajezi să-ți construiești propria fericire în fiecare zi. Dacă realizezi că nu ești mulțumit de viața ta este bine să te oprești și să identifici problemele care afectează, pentru a le rezolva și a reveni la a fi mulțumit.

  2. Al doilea pas este întărirea stimei de sine, ceea ce este esențial deoarece menținerea unei autoevaluări ridicate ajută la întărirea stabilității emoționale și psihologice. Ca să nu mai vorbim de faptul că oamenii care au o bună stimă personală sunt mult mai eficienți în viață, capabili să facă față micilor provocări zilnice care apar, să își stabilească obiective ambițioase și să le urmărească și să își sporească angajamentul atunci când este necesar. În plus, ei sunt capabili să recunoască când eșecul depinde de factori externi care nu pot fi modificați sau de o lipsă a lor care poate fi în schimb completată.

  3. Din aceste prime două puncte vine al treilea, adică să înveți să fii responsabil. Aceasta înseamnă să poți răspunde optim la ceea ce se întâmplă, să alegi obiectivele cele mai potrivite pentru tine și să nu te lași pe tine după un eșec, ci să-ți recuperezi rapid stima de sine și claritatea.

Oamenii care ating acest obiectiv sunt aproape întotdeauna capabili să stăpânească împrejurările care îi paralizează pe cei care nu au parcurs această cale a autocunoașterii.

 

Beneficiile fitnessului cognitiv emoțional asupra căsătoriei

Practicarea fitnessului cognitiv ajută, de asemenea, la îmbunătățirea relației cu partenerul tău. Oamenii care au reușit să-și dezvolte o bună stimă de sine și să fie responsabili sunt, de fapt, adesea capabili să gestioneze mai bine relațiile sociale și interpersonale, în primul rând pe cele ale unui cuplu, dar și pe cele cu prietenii sau cu restul familiei.

Acest lucru se explică prin faptul că a avea o bună considerație de sine, a se iubi și a avea o idee clară despre ce fel de persoană este, care sunt prioritățile, ajută la deschiderea către ceilalți și la relații mai constructive. În plus, dobândirea abilităților rezultate din fitnessul cognitiv vă permite, de asemenea, să depășiți micile certuri și dezacorduri din viața de zi cu zi cu mai multă ușurință și fără consecințe.

 

Cum să exersați fitnessul cognitiv emoțional

Principiul de bază al acestei filozofii este antrenamentul continuu al minții, care poate fi realizat printr-un parcurs de autoformare care să fie menținut constant în timp, ceea ce duce la înțelegerea a încotro vrei să ajungi și, prin urmare, la identificarea obiectivelor tale fundamentale în viaţă.

Odată ajuns în acest punct, acționează fără inerție, dar bazându-te pe conștientizarea că se face alegerea corectă, în lumina noii conștientizări dobândite prin calea efectuată cu fitness cognitiv emoțional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel