Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Ce este "Fenomenul Brăila", care l-ar fi ucis pe Bogdan, sportivul de 19 ani din Oprişeneşti. Avertismentul de acum 5 ani: Se leagă clar de violența psihică!

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Ce este "Fenomenul Brăila", care l-ar fi ucis pe Bogdan, sportivul de 19 ani din Oprişeneşti. Avertismentul de acum 5 ani: Se leagă clar de violența psihică! / Foto: Pixabay
Ce este "Fenomenul Brăila", care l-ar fi ucis pe Bogdan, sportivul de 19 ani din Oprişeneşti. Avertismentul de acum 5 ani: Se leagă clar de violența psihică! / Foto: Pixabay

Află în articol ce este  "Fenomenul Brăila".

Alegeri prezidentiale 2024

Cazul din Oprișenești, acolo unde un tânăr sportiv s-a sinucis pentru că nu a intrat în BAC a șocat întreaga țară. Bogdan avea doar 19 ani, era campion național la culturism și fitness și visa să ajungă polițist. Trebuia să dea bacalaureatul în aceste zile, dar din cauza unei corigențe la geografie a ratat examenul. Familia spune că acesta este și motivul pentru care a recurs la gestul extrem.

Mai exact, profesoara de geografie nu l-ar fi trecut intenționat clasa pe băiat și i-ar fi cerut să îi demonstreze că poate lua minim 6 la BAC dac[ vrea o notă de trecere pentru a intra în examen.

"Puiul meu frumos și cuminte. I-am spus doamnei: Doamnă, mi-e frică că își va face rău. Nu il bagă în BAC dacă nu demonstrează ca va lua 6", le-a spus mama lui Bogdan jurnaliștilor de la Antena 3 CNN.

VEZI ȘI: Adevărul despre Bogdan, tânărul de 19 ani care s-a sinucis pentru că nu a intrat în BAC. "Frățiorul nostru iubea viața"

Ce este "Fenomenul Brăila"

În anii trecuți zeci de elevi nu au intrat în examenul de bacalaureat. Atât de mulți încât au atras atenția mai multor asociații care au denunțat tehnica prin care unele școli cresc media la marile examene lăsând mulți elevi corigenți. A fost numit "Fenomenul Brăila", amintește Antena 3 CNN.

Practica a fost scoasă la iveală în anul 2018 de către rezultatele unui studiu realizat de Asociația pentru Educație și Justiție Socială Human Catalyst, care denunța la acea vreme că „Fenomenul Brăila" este o modalitate de selecție a elevilor care „merită" să dea examenele decisive pentru viitorul lor. Decizia o iau chiar cei care ar trebui să-i ghideze. Totul pentru a da bine în statisticile ulterioare testărilor.

"Se fac anumite presiuni asupra elevilor care nu au șanse să ia note foarte mari sau să nu ia deloc examenul de capacitate, să nu participe la testări, pentru a nu da o medie per total școală mai slabă decât și-ar dori managementul școlii respective sau managementul școlii la nivel de inspectorat județean. (...) Cel mai evident exemplu a apărut la Brăila, unde aveam pe locul I din țară județul Brăila la rezultate, adică după București în 2017. În același timp Brăila ieșea pe locul 1 șI la numărul de elevi neparticipanți la evaluarea națională. Un procent de 36%, aproape 40%", a spus atunci Laura Marin, președinte The Human Catalyst, scrie Digi24.ro.

"Trebuie văzut cu atenție de psihologi, pedagogi, se leagă clar de violența psihică, este foarte clar, se leagă clar de fenomenul de bullying, și nu puteam face granițe între aceste aspecte. Copilul este principal în procesul de educație și trebuie să îi respectăm drepturile", avertiza Marian Banu, inspector.

Dacă se dovedește că și Bogdan nu a fost admis în BAC din același motiv, înseamnă, din păcate, că "Fenomenul Brăila" încă există, la 5 ani distanță de avertismentele asociațiilor din educație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel