Ce este dieta ketogenă și cum poate preveni creșterea în greutate
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Află în articol cum poți preveni creșterea în greutate cu dieta ketogenă.

Dieta ketogenă este un model de alimentație cu conținut scăzut de carbohidrați care a fost testat pe scară largă ca un instrument pentru pierderea în greutate. Cu toate acestea, rămâne încă neclar cum funcționează de fapt pentru a reduce greutatea corporală, scrie Medical News Today.

Unii sugerează că bacteriile intestinale și produsele lor secundare pot juca un rol important în efectele metabolice benefice ale unei diete ketogenice. Cu toate acestea, bacteriile sau produsele secundare specifice implicate nu au fost încă bine înțelese de către cercetători.

Ce au descoperit cercetătorii



Acum, un nou studiu publicat în Nature Metabolism sugerează că după o dietă ketogenă intervin modificări ale microbiomului intestinal care cresc nivelurile sanguine ale acizilor biliari specifici la șoareci.

Acești acizi biliari, și anume acidul taurodeoxicolic și acidul tauroursodeoxicolic, pot proteja împotriva obezității prin scăderea absorbției caloriilor în intestine. Acest lucru ar putea duce la o scădere a greutății corporale, dar și al nivelului zahărului din sânge. Deși studiul a fost făcut inițial pe șoareci, cercetătorii au ulterior să afle și dacă aceste descoperiri s-ar putea aplica oamenilor. Ei au documentat asociații similare între acizii biliari și trăsăturile metabolice în două studii pe oameni.

Această nouă cercetare evidențiază o interacțiune specifică între gazdă și microbiomul intestinal care ar putea explica modul în care dieta ketogenă reduce greutatea corporală și nivelul zahărului din sânge atât la rozătoare, cât și la oameni. În cadrul studiului observațional, oamenii de știință au măsurat acizii biliari din sânge și probe de scaun de la 416 participanți sănătoși cu vârsta cuprinsă între 20 și 60 de ani. Ei au examinat, de asemenea, datele dintr-un studiu de intervenție privind dieta ketogenă cu conținut scăzut de carbohidrați, publicat anterior, care a implicat 25 de femei adulte cu supraponderalitate sau obezitate.

În concordanță cu descoperirile lor la șoareci, nivelurile mai scăzute ale acizilor biliari specifici la oameni au fost asociate în mod semnificativ cu indicele de masă corporală (IMC) mai mare și nivelurile de zahăr din sânge a jeun. Ei au descoperit, de asemenea, gene specifice bacteriilor intestinale legate de IMC uman și de zahărul din sânge. O dietă cu conținut scăzut de carbohidrați a părut să reducă semnificativ aceste gene, iar modificările au fost legate de IMC, glucoza a jeun și nivelurile de acid biliar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel