Ce este dermatita și ce tipuri există
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Editor Team
WhatsApp
Ce este dermatita și ce tipuri există. Sursa foto: Shutterstock
Ce este dermatita și ce tipuri există. Sursa foto: Shutterstock
Dermatita este un cuvânt folosit pentru a descrie o serie de iritații și erupții cutanate cauzate de genetică, un sistem imunitar hiperactiv, infecții, alergii, substanțe iritante și multe altele. Simptomele comune includ piele uscată, roșeață și mâncărime.

În cuvântul „dermatită”, „derma” înseamnă „piele”, iar „ita” înseamnă „inflamație”. Cuvântul în ansamblu înseamnă „inflamația pielii”. Erupțiile cutanate variază de la ușoare la severe și pot provoca o varietate de probleme, în funcție de cauza lor.

În acest articol, vei găsi informații despre tipurile de dermatită, cauzele, simptomele, tratamentul dermatitelor (ce tipuri de dermatocosmetice trebuie să folosim, atunci când suferim de dermatită) și o serie de recomandări generale pentru tine, în așa fel încât să ții sub control această afecțiune.

 

Ce tipuri de dermatită există


Dermatita poate fi non-alergică - apare în aproximativ 15-30% din cazuri și este rar asociată cu alte manifestări alergice, ori alergică - identificată în 70-80% din cazuri și declanșată prin triggeri alimentari, aeroalergeni și substanțe iritante.

Există trei tipuri de dermatite alergice: dermatita atopică, dermatita de contact și dermatita seboreică.


Dermatita atopică (eczema)


Dermatita atopică (DA) este o boală inflamatorie a pielii, cronică, foarte pruriginoasă și este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale pielii la copii. Nu numai că pacienții sunt afectați de stigmatizarea socială a unei afecțiuni vizibile a pielii, dar mâncărimea intensă caracteristică bolii duce adesea la traume ale pielii și tulburări semnificative de somn. În plus, gestionarea afecțiunii necesită aplicarea frecventă de emolienți (agenți care calmează, hidratează și catifelează pielea) și medicamente topice, precum și vizite la medic.

Noile perspective asupra acestei boli sugerează că, atât anomaliile structurale ale pielii, cât și dereglarea imună, joacă un rol important în fiziopatologia bolii. Prin urmare, gestionarea optimă necesită o abordare cu mai multe fațete, care vizează vindecarea și protejarea barierei cutanate și abordarea sistemului imunitar. Apare cel mai frecvent pe pielea din interiorul coatelor, genunchi și pe partea din față a gâtului.


Dermatita seboreică


Dermatita seboreică (SD) este o boală inflamatorie comună a pielii, care se prezintă cu o morfologie papuloscuamoasă în zonele bogate în glande sebacee, în special, pe scalp, față și pliurile corpului. Ea poate să apară și la copii, și la adulți.

De obicei, bebelușii nu sunt tulburați de dermatita seboreică, dar aceasta poate provoca anxietate semnificativă a părinților, apărând adesea ca scuame ferme și grase pe coroana și regiunile frontale ale scalpului. Apare în primele trei luni de viață, este ușoară, autolimitată și se rezolvă spontan, în majoritatea cazurilor, până în primul an de viață.

La adulți, adesea, provoacă pete solzoase, decolorarea pielii și mătreață. Stresul sau lipsa de somn pot agrava aceste simptome.

 

Dermatita de contact


Această erupție se produce pe zone ale corpului care au intrat în contact cu substanțe ce irită pielea sau provoacă o reacție alergică, cum ar fi: iedera otrăvită, săpun și uleiuri esențiale. Erupția cutanată roșie poate provoca arsuri sau mâncărimi. Uneori, pot apărea inclusiv bășici.

Care sunt cauzele apariției dermatitei


Dermatita la adulți apare cel mai frecvent ca răspuns la acțiunea unei combinații de factori genetici și de mediu extern ce determină apariția semnelor și simptomelor specifice de boală.

Sistemul imunitar - uneori, sistemul tău imunitar reacţionează exagerat. În cazul în care suferi de dermatită atopică, sistemul tău imunitar reacționează la iritanți sau alergeni aparent mici. Acest lucru provoacă inflamație.

Fondul genetic – cercetătorii au observat că, dacă alți membri din familia ta au dermatită, este mai probabil să o faci și tu. În plus, experții au identificat modificări ale genelor ce controlează o proteină care vă ajută corpul să mențină pielea sănătoasă. Pielea ta nu poate rămâne sănătoasă fără niveluri normale ale acelei proteine.

Mediul înconjurător – mediul în care trăim poate determina sistemul imunitar să schimbe bariera protectoare a pielii. Acest lucru face ca mai multă umiditate să fie prezentă la nivelul pielii și poate duce la dermatită. Factorii de mediu posibili includ expunerea la fumul de tutun și unele tipuri de poluanți ai aerului. Sunt posibile, de asemenea, parfumuri, în unele produse pentru piele și săpun.

Expunerea ambientală – unele tipuri de dermatită sunt cauzate de expunerea la substanțe chimice și alți iritanți. Dermatita periorală, de exemplu, poate fi cauzată de expunerea la fluor din apă sau pastă de dinți.


Care sunt simptomele dermatitei


Simptomele depind de tipul de dermatită. Puteți avea un singur tip sau puteți avea mai multe. Fiecare tip poate avea unul sau mai multe dintre următoarele simptome generale:
- Mâncărime
- Erupții cutanate și umflături roșii
- Erupții cutanate care arată și/sau se simt ca o arsură
- Piele uscată
- Bășici pline cu lichid.
- Îngroșarea, întărirea și umflarea pielii.
- Piele cu cruste, descuamată
- Ulcere dureroase.


Există și situații când erupțiile pot sângera sau pot elimina lichid.
Specific, așa cum am menționat, fiecare tip de dermatită prezintă anumite simptome. Descriem mai jos câteva exemple:


 1. Dermatita atopică (eczema) - Leziuni ale barierei cutanate – piele inflamată, roșie, uscată, denivelată, prezența mâncărimilor.
 2. Dermatita de contact – erupție cutanată dureroasă sau cu mâncărimi
 3. Dermatita seboreică a sugarului – prezența petelor galbene solzoase înconjurate de o erupție roșie la nivelul scalpului.
 4. Dermatita scutecului – apare o erupție cutanată pe orice parte a pielii unui copil acoperită de un scutec. Pielea este deteriorată de umezeală, mișcare și deșeuri.
 5. Dermatită dishidrotică. Acest tip de dermatită provoacă vezicule cu mâncărime pe marginile degetelor, palmelor, degetelor de la picioare și tălpilor picioarelor. Veziculele pot fi dureroase.
 6. Dermatită seboreică (mătreață) – apare ca piele roșie, uscată, descuamată, cu mâncărimi pe scalp și alte părți ale corpului.
 7. Dermatită de stază. Dermatita de acest tip este cauzată de o problemă cu fluxul sanguin în vene. Gleznele tale se pot umfla și pot exista descuamări, mâncărimi, dureri și răni deschise.


Tratamentul pentru dermatită


Tratamentul pentru dermatită variază în funcție de cauza acesteia. Pe lângă recomandările privind stilul de viață, cele mai multe planuri de tratament pentru dermatită includ una sau mai multe dintre următoarele: aplicarea cremelor dermatocosmetice și corticosteroide; aplicarea anumitor creme sau loțiuni ce stimulează sistemul imunitar, expunerea zonei afectate la cantități controlate de lumina naturală sau artificială (fototerapie).

Cu toate acestea, dacă dermatita dumneavoastră nu se ameliorează în mod natural, medicul dumneavoastră sau dermatologul vă poate recomanda:

- medicamente pentru a reduce alergiile și mâncărimea, cum ar fi un antihistaminic
 - fototerapie sau expunerea zonelor afectate la cantități controlate de lumină
- creme topice cu un steroid, cum ar fi hidrocortizonul, pentru a ameliora mâncărimea și inflamația
- creme sau loțiuni pentru piele uscată
- băi cu fulgi de ovăz pentru a calma mâncărimea.


De obicei, medicul va recomanda antibiotice sau medicamente antifungice numai dacă s-a dezvoltat o infecție. Infecțiile pot apărea atunci când pielea este ruptă din cauza scărpinatului intens.
Îngrijirea la domiciliu pentru dermatită poate include aplicarea de comprese reci și umede pe piele pentru a ajuta la reducerea mâncărimii și a disconfortului.

Dermatita poate să se declanșeze uneori când ești stresat. Terapiile alternative (acupunctura, meditația, masajul, yoga etc.) pot fi utile în reducerea stresului.

Modificările dietetice, cum ar fi evitarea alimentelor care declanșează o reacție, vă pot ajuta să gestionați simptomele eczemei. În unele cazuri, suplimentele alimentare, cum ar fi vitamina D și probioticele, pot ajuta, de asemenea.


Tratament dermatita atopică


Tratamentul DA ar trebui să fie îndreptat spre refacerea barierei cutanate, care include hidratarea și repararea pielii, limitarea mâncărimii și scăderea inflamației, atunci când este necesar. Prin urmare, gestionarea cu succes a DA necesită o abordare cu mai multe fațete care implică educația pacientului și a îngrijitorului, practici optime de îngrijire a pielii, tratament antiinflamator cu corticosteroizi topici (de primă linie) și/sau inhibitori topici ai calcineurinei (ITC) și tratamentul pielii infectate. Agenții imunosupresori sistemici pot fi, de asemenea, luați în considerare în cazuri severe care nu pot fi controlate cu îngrijirea adecvată a pielii și terapie locală. Deși antihistaminicele de primă generație nu sunt recomandate în mod obișnuit pentru gestionarea DA din cauza efectelor secundare sedative, utilizarea pe termen scurt a acestor agenți poate fi utilă la acele persoane care se confruntă cu erupții severe de DA, în special, dacă aceste erupții sunt asociate cu semnificative tulburări de somn.


În cazurile de dermatită apărute la sugari, ameliorarea acestei afecțiuni este realizabilă până în jurul vârstei de 5 ani. Cu toate acestea, pot apărea recidive în perioada adolescenței, dar și ca adult. Remisiunea este prezentă și la cei la care dermatita atopică a debutat la pubertate. Aceștia pot avea o remisie completă până la vârsta de 30 de ani.

Tratamentul dermatitei atopice este simptomatic. Pentru ameliorarea simptomelor, se recomandă a se utiliza:
- unguente cu rol emolient (previn uscarea pielii);
 - creme cu corticosteroizi (reduc eritemul, edemul și scad pruritul).

Aplicarea acestor creme se face conform recomandărilor medicului. Astfel, se pot folosi alternativ unguentele emoliente cu cele pe bază de corticosteroizi. O altă variantă de aplicare constă în amestecarea celor două unguente. În acest fel, este necesară o cantitate mai mică de corticosteroizi, ceea ce conduce la mai puține efecte secundare.

În cazul pacienților cu dermatită atopică severă, medicul poate recomanda și:
aplicarea locală a unguentelor cu tacrolimus sau pimecrolimus (au rol imunosupresor și sunt utilizate când alte variante de tratament nu produc ameliorarea simptomelor);
antihistaminice (calmează pruritul).

În reducerea simptomelor, o eficacitate crescută o are și terapia cu lumină ultravioletă. Astfel, pacienților le este recomandat a petrece timp la soare. Poate fi utilizată și terapia cu ultraviolete A sau B, într-un mediu controlat.


Tratament dermatita seboreică


Pentru adolescenți și adulți, principalele tratamente pentru dermatita seboreică sunt șampoanele, cremele și loțiunile medicamentoase. Dacă produsele fără prescripție medicală și obiceiurile de autoîngrijire nu ajută, medicul dumneavoastră vă poate sugera să încercați unul sau mai multe dintre aceste tratamente: geluri antifungice, creme, loțiuni, spume sau șampoane alternate cu un alt medicament.

Medicul poate sugera utilizarea unui produs antifungic care să conțină ketoconazol sau ciclopirox. Ketoconazolul poate agrava uscarea părului strâns sau tratat chimic și poate crește riscul de rupere. Pentru a ușura acest efect, folosește-l doar o dată pe săptămână împreună cu un balsam hidratant.
Cât de des șamponați sau aplicați alte produse antifungice va depinde de simptomele și practicile dvs. de îngrijire a părului. Șampoanele cu medicamente pot fi folosite o dată pe zi sau de 2 până la 3 ori pe săptămână, timp de câteva săptămâni. După ce simptomele îți dispar, folosește un șampon medicamentos doar o dată pe săptămână sau o dată la două săptămâni. Acest lucru va ajuta la prevenirea unei recidive.

Creme, loțiuni, șampoane sau unguente care controlează inflamația. Medicul vă poate prescrie un corticosteroid pe bază de prescripție pe care îl aplicați pe scalp sau pe altă zonă afectată. Acestea includ hidrocortizon, fluocinolon, clobetasol etc. Sunt eficiente și ușor de utilizat. Dacă sunt utilizate timp de mai multe săptămâni sau luni fără pauză, pot provoca reacții adverse. Acestea includ pierderea culorii pielii, subțierea pielii și pielea care prezintă dungi sau linii.

Cremele sau unguentele cu un inhibitor de calcineurină, cum ar fi tacrolimus (Protopic) sau pimecrolimus (Elidel) pot fi eficiente. Un alt beneficiu este că au mai puține efecte secundare decât corticosteroizii.

Abordarea variază în funcție de vârsta pacientului și de distribuția și severitatea afecțiunii. Este esențial să discutăm despre bunele practici generale de îngrijire a pielii, inclusiv utilizarea unui înlocuitor de săpun și hidratarea adecvată. În dermatita seboreică la bebeluși, îndepărtarea crustei se poate face cu o cremă sau loțiune hidratantă și o periuță de dinți cu peri moi - acestea pot fi folosite pentru a înmuia și îndepărta solzii de la nivelul scalpului.

 

Recomandări generale de îngrijire


Cel mai important aspect al îngrijirii pielii este reprezentat de hidratare. Pentru aceasta, se folosesc creme intens hidratante, iar spălarea corpului se face cu săpunuri cât mai delicate. Este indicat a se evita băile fierbinți, deoarece au un efect de uscare a pielii. După efectuarea băilor calde, se recomandă hidratarea pielii cu uleiuri de corp sau creme emoliente. Aplicarea cremelor se face blând, prin mișcări ușoare, până la absorbția completă a acestora în piele.

În cazul apariției maculelor pruriginoase, este benefic a reduce cât mai mult scărpinarea acestora. Pot fi aplicate uleiuri cu gudron, acestea având rol antipruriginos. În situația în care pruritul este accentuat, poți mângâia zona cu degetele, aplicând o presiune scăzută. Dacă apar leziuni de grataj (scărpinare), acestea se pansează. Este de dorit ca pansamentele să fie menținute umede.
Evitarea factorilor declanșatori este foarte importantă.

Astfel, se recomandă:

- folosirea lenjeriilor de pat, a hainelor din bumbac și eliminarea celor din fibre sintetice;
- evitarea covoarelor, a mobilei tapițate (reprezintă o sursă de acarieni);
- aerisirea zilnică (crește calitatea aerului din casă);
- utilizarea unui dezumidificator (previne dezvoltarea mucegaiului);
- evitarea contactului cu părul animalelor;
- folosirea unor săpunuri delicate și evitarea detergenților care produc iritații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel