Ce este "Depozitul Apocalipsei" de la Polul Nord și de ce este deschis doar de trei ori pe an
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Ce este "Depozitul Apocalipsei" de la Polul Nord și de ce este deschis doar de trei ori pe an / Foto: Captură video Youtube AgroTV
Ce este "Depozitul Apocalipsei" de la Polul Nord și de ce este deschis doar de trei ori pe an / Foto: Captură video Youtube AgroTV
Află în articol ce este "Depozitul Apocalipsei" de la Polul Nord și de ce este deschis doar de trei ori pe an.

"Depozitul Apocalipsei" se află la Polul Nord. El este construit pe o insulă din Arctica pentru a conserva seminţele culturilor agricole din lumea întreagă în faţa riscurilor de război, boli şi alte evenimente catastrofale, relatează Agerpres. Depozitul a primit noi cantităţi de seminţe miercuri, inclusiv pentru prima dată din Irak şi din Uruguay, a anunţat Ministerul pentru Agricultură şi Alimente din Norvegia, informează Reuters.

De ce "Depozitul Apocalipsei" este deschis doar de trei ori pe an



Rezerva Mondială de Seminţe din Svalbard, depozitată în grote săpate în permafrostul de pe insula norvegiană Spitsbergen, aflată la jumătatea distanţei dintre Europa şi Polul Nord, este deschisă doar de trei ori pe an pentru a limita expunerea seminţelor la factorii de mediu din lumea exterioară.

Lansată în 2008, iniţiativa acestei rezerve globale doreşte să fie o ultimă sursă de aprovizionare pentru băncile naţionale şi regionale de gene şi a jucat un rol esenţial între 2015 şi 2019 în reconstruirea colecţiilor de seminţe avariate în timpul războiului din Siria.

Peste 45.000 de seminţe provenite de la 13 bănci de gene din Asia, Australia, Europa şi America Latină vor fi adăugate miercuri, ridicând pentru prima dată numărul total al depozitelor la peste 1,2 milioane, a anunţat ministerul norvegian într-un comunicat.

Primul depozit făcut de Irak va consta în 418 seminţe ale unor specii sălbatice şi cultivate, inclusiv boabe de grâu şi de orez, în timp ce depozitul iniţial al statului Uruguay va consta în 1.892 de seminţe ale unor varietăţi de grâu şi orz.

Importanța Rezervei Mondiale de Seminţe din Svalbard



"Participarea ţărilor la misiunea Rezervei Mondiale de Seminţe din Svalbard este vitală pentru a garanta această asigurare de viaţă, pe care o reprezintă diversitatea genetică", a declarat Stefan Schmitz, directorul executiv al Crop Trust, organizaţia care administrează depozitul de seminţe în colaborare cu Norvegia.

Coreea de Sud şi Mexicul s-au aflat şi ele printre ţările care au depus seminţe în cursul zilei de miercuri.

Omenirea cultiva în trecut peste 6.000 de plante diferite, însă experţii ONU au avertizat că oamenii din prezent îşi primesc aproximativ 40% din calorii doar din trei culturi - porumb, grâu şi orez -, făcând astfel ca aprovizionarea cu alimente să devină vulnerabilă dacă schimbările climatice vor duce la un eşec al recoltelor. 

Lumea se confruntă cu cel mai grav şoc alimentar din ultimul deceniu, avertizează FMI

Lumea se confruntă în prezent cu un şoc alimentar cel puţin la fel de grav cu cel cunoscut în urmă cu peste un deceniu, iar insecuritatea alimentară se va agrava, a avertizat joi Fondul Monetar Internaţional, care a făcut un apel pentru o abordare decisivă şi coordonată, transmite Bloomberg.

Chiar dacă preţurile mondiale la alimente au scăzut în ultimele luni, insecuritatea alimentară este posibil să se agraveze din cauza mai multor factori precum blocajele de aprovizionare, obstacolele care stau în calea recoltelor din Ucraina şi preţurile ridicate la îngrăşăminte şi energie, a apreciat FMI într-un raport publicat joi. Potrivit instituţiei financiare, criza alimentară actuală este cel puţin comparabilă cu cea din 2007-08, care a provocat probleme grave în aprovizionarea cu alimente şi multiple decese şi a generat turbulenţe sociale şi politice.

Un număr de 48 de ţări au fost indentificate ca fiind cele mai afectate de criză din cauza unor presiuni semnificative asupra balanţei de plăţi, insecurităţii alimentare acute, iar cele mai sumbre perspective sunt pentru regiunea Sahel şi alte părţi din Africa sub-sahariană. Pe lângă suferinţele umane, costurile pentru economiile acestor state sunt de ordinul miliardelor de dolari, subliniază FMI. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel