Data actualizării:
Data publicării:

Ce este colagenul și de ce este atât de important în combaterea îmbătrânirii

Autor: Elena Didila | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pexels Sora Shimazaki
Foto Ilustrativ/Pexels Sora Shimazaki
Colagenul este cea mai comună substanță proteică din organismul tuturor mamiferelor, atât de mult încât reprezintă până la 35% din proteinele din corpul nostru și reprezintă 90% din pielea noastră. 

Pentru a explica ce este colagenul și de ce este important, vom da drept  exemplu acțiunile pe care le facem în fiecare zi precum zâmbetul sau încruntarea. În acest caz supunem fibrele de colagen la un stres care se manifestă printr-un pliu temporar al pielii.

Aici intervine elastina, o altă proteină prezentă în corpul nostru, capabilă să readucă totul la normal într-un timp foarte scurt. Pe măsură ce anii trec, în general după vârsta de 25 de ani cantitatea de colagen și elastină scade, astfel încât să ne facem pielea mai puțin elastică, acele pliuri devenind din ce în ce mai puțin temporare și se transformă cu timpul în riduri permanente.

Cum se produce colagenul în corp?

Unele studii au indicat posibile beneficii ale administrării de suplimente de colagen, cum ar fi elasticitatea îmbunătățită a pielii și mai puțină durere la nivelul articulațiilor.

Cum să previi reducerea colagenului?

Dacă iți este frică să nu ai deficiențe de colagen, poți face o examinare utilă pentru a-i evalua starea, numită colagenografie sau colagenometrie.

Dacă în schimb vrei să încetinești procesul de îmbătrânire al pielii, poți ține cont de câteva riscuri de evitat precum: expunerea la soare, fumul de țigară și poluarea. A nu fuma, a te ține departe de poluanții nocivi, aplicarea constantă de protecție solară, purtarea pălăriilor și a altor piese de îmbrăcăminte de protecție atunci când ești în aer liber, a rămâne bine hidratat,  sunt câteva dintre sfaturile de bază pentru prevenirea reducerii colagenului și a stresului oxidativ datorat acțiunii radicalilor liberi, potrivit revistei Endosphere.

Alimente de bază pentru sinteza colagenului în organism

Când vine vorba de bunăstare, alimentația este importantă.

Lizina, de exemplu, este un aminoacid esențial pentru sinteza colagenului, dar care nu este produs de organism. Se găsește în alimente precum: carne, brânză, linte, fasole, mazăre.

„Consumul de alimente bogate în colagen, cum ar fi carne, pește, pui, ouă și produse lactate, poate ajuta organismul să creeze colagen”, explică Gariglio-Clelland.

O altă modalitate de a crește producția de colagen este să consumați alimente cu substanțe nutritive specifice care sporesc colagenul.

Cuprul, zincul și vitamina C funcționează împreună acționând unul cu celălalt în țesutul conjunctiv pentru a ajuta la menținerea colagenului puternic și elastic. Consumul de alimente care conțin unul (sau mai mulți) dintre acești nutrienți poate ajuta la creșterea sintezei de colagen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel